Kuzey Irak tezkeresi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 21:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Tezkere kabul edildi.

Tbmm Genel Kurulu'nda, sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, Ak Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.


TBMM Genel Kurulu'nda, grup önerileri ile Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinin sıralaması tartışma yarattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, önce tezkerenin görüşüleceğini duyurduğunu ancak itiraz üzerine ara verdiğini söyledi. Eliştaş, verilen arada MHP ve BDP grup başkanvekillerinin, tezkere görüşmeleri için genel başkanlarının saat 17.00'de Genel Kurul'a geleceğini, bu nedenle tezkere görüşmelerinin daha sonraya alınması talebini, nezaketsizlik olmaması için kabul ettiklerini kaydetti.

Elitaş, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin toplantıya katılmadığını söylemesi üzerine birleşime ikinci kez ara vermesini de eleştirdi.

Tezkere görüşmeleri için Hükümet'in ve bürokrasinin yerine oturduğunu anımsatan Elitaş, başlayan bir işin yarım bırakılmasının usule aykırı olduğunu ifade etti. Elitaş, ''Gruplar adına konuşmalar için isim verilmedi, siz de sadece şahsı adına konuşacak iki ismi okudunuz. Sadece onları çağırmanız gerekiyordu, işlemde bir hata var'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Başkanlık Divanı'nın tutumunun, doğru, insani olduğunu ifade etti.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Elitaş'ı, ''Grup önerisi görüşmeleri başladıktan sonra böyle bir tartışma açmanızı kınıyorum'' dedi.

Tutumu üzerine açılan usul tartışmasına yanıt veren Yakut, tezkerelerin, Danışma Kurulu ve grup önerilerinden önce veya sonra işleme alınması şeklinde daha önce iki uygulamanın bulunduğuna işaret etti.

Yakut, Başbakanlık tezkeresinin önce işleme alınmasında sakınca görülmediğini ancak bazı grupların talebi üzerine işlem sırasının değiştirildiğini belirterek, bu konuda başkanlığın takdir yetkisinin bulunduğunu kaydetti. Yakut, iyi niyetli yapılan değişikliğin tartışmalı hale gelmesinin üzücü olduğunu vurgulayarak, şekilden ziyade esası tartışmanın daha yararlı olacağını dile getirdi.

Tartışmanın ardından BDP'nin, cezaevindeki tutuklu kadınların sorunlarına ilişkin Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisinin görüşmelerine geçildi. Görüşmelerden sonra BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşülmesine başlandı.

Genel Kurul'da, CHP'nin muhtarların sorunlarıyla ilgili, MHP'nin de belediyelerle ilgili araştırma önergelerinin bugün ele alınması yönündeki grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM genel Kurulu'nda daha sonra terörle mücadelede kapsamında, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşülmesine geçildi.


TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı.

Yakut, gündeme geçmeden üç milletvekiline gündemdışı söz verdi.

Yakut, daha sonra Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yetkisinin uzatılmasıyla ilgili tezkerenin görüşmelerine başlanacağını duyurdu.

Ancak, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, önce grup önerilerinin görüşülmesi gerektiğini ifade ederek, itiraz etti.

Bunun üzerine Yakut, birleşime ara vererek grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Toplantının ardından, grup önerilerinin ele alınacağını belirten Yakut'a, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıya CHP'nin davet edilmediğini belirterek, bunun kabul edemeyeceklerini söyledi.

Bunun üzerine Yakut, birleşime ikinci kez ara vererek grup başkanvekillerini yeniden toplantıya çağırdı.

Aranın ardından BDP grup önerisinin görüşülmesine başlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber