Antalya'da sezonun bitmesi nedeniyle 100 bin kişi işsiz kalacak

Antalya bölgesinde turizmin 7 ay olması gençleri turizm sektöründe çalışmaktan uzaklaştırıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizmi geçici iş sektörü gören gençler, yılın 12 ayı çalışabilecekleri alanlara yöneliyor. Manavgat-Side Turistik Otelciler Birliği(MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, yaptığı açıklamada, Antalya bölgesinde turizmin 7 ay aktif olmasının turizm sektöründe çalışmak isteyen gençlerin geçici iş olarak gördükleri için çalışmaya yanaşmadıklarını söyledi.

Turizmde markalaşmanın yolunun yetişmiş kalifiye eleman gücü ile olacağını belirten Barut, turizm sektörünün gençlerin gözünde cazip olması için konaklama tesislerinin 7 aydan 12 aya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Manavgat -Side destinasyonundaki otellerin yüzde 70'nin 20 Kasım'dan itibaren kapanacağı, kapalılığın 20 Nisan'a kadar devam edeceğini hatırlatan Barut, kapanma ile birlikte Antalya genelinde 100 bin Manavgat'ta ise 30 bin turizm çalışanının 5 ay işsiz kalacağını söyledi. Barut sözlerini şöyle sürdürdü:" 20 Kasım'dan itibaren bölgedeki otellerin büyük çoğunluğu kapanacak. Sektör çalışanları 5 ay işsiz kalacak. Bu da turizm sektöründe çalışacak olan gençleri soğutuyor. Gençler turizmi geçici iş olarak gördükleri için sürekli çalışmak istiyor. Kışın turizm sektörü çalışanları zor günler geçiriyor. Geçmiş yıllarda sektör çalışanların kışın işten çıkmaması için sigorta primleri devlet tarafından yatırılacaktı. Fakat bir daha gündeme gelmedi. Turizmi bölgemizde acilen 12 aya çıkarmalıyız. MASTOB olarak turizm sektöründe kalifiye elaman yetiştirmek için Türkiye İş Kurumu ile ortak çalışma yapıyoruz. Fakat otellerin 7 ay açık olması sürekli çalışacak elaman bulmada elimizi kolumuzu bağlıyor."

Bölge turizminde kışın otellerin kapanması kısır döngüsü sürekli yatak artışına bağlı devam ettiğini belirten Barut, bölgedeki yatak sayısının 180 bine ulaştığını ve önümüzdeki yıl 10 bin yatak artışı daha olacağını ifade etti. Turizm yatırımlarının turizm çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik olması gerektiğinin altını çizen Barut, yeni yatırımların turizmi 12 yayacak kongre, sağlık, golf, kış turizmi ve spor turizmine yönelik yapılmasının daha yaralı olacağını sözlerine ekledi.

GOLF OTELLER YILIN 12 AYI AÇIK KALARAK TURİZM HİZMETİ VERİYOR

Öte yandan turizmde markalaşmanın yolunun kalifiye elaman yetiştirmekten geçtiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Antalya bölgesinde turizmi 7 aydan 365 güne yaymanın yolunun turizmi çeşitlendirmeden geçtiğini söyledi.

Belek'in golf turizmine yönelik hizmet vermesi nedeniyle bölgedeki konaklama tesislerinin yılın 12 ayının açık olduğuna işaret eden Arıcı, bölgede kış turizminin yaygınlaşması için kongre, sağlık, spor, engelli turizmi, golf, botanik, agro, dağ bisikleti ve kış sporlarına yönelik tesislerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Her yıl İspanya Mayorko Adası'na Avrupa ülkelerinden 500 bin bisikletçinin kış antrenmanına çıktığını belirten Arıcı, Antalya bölgesinde de otellerin kışın Avrupalı bisiklet takımlarını ağırlamaya yönelik düzenleme yapması gerektiğini söyledi. Arıcı, "Turizmin 12 aya çıkarmak için kongre, sağlık, golf, kış turizmini canlandırmaya yönelik tesisler yapmalıyız. Antalya'nın yılın 365 günü turizm yapabilecek potansiyeli çok yüksek. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz." diye konuştu.

Manavgat Kızılağaç Turizm Merkezi(KTM) Starlight Convention Hotel Sahibi Ünal Akpınar, otellerinin kongre, sağlık ve spor turizmine yönelik hizmet verdikkleri için yılın 365 günü açık olduğunu söyledi. Ünal Akpınar, sağlık ve kongre turizmindeki müşterilerinin yüzde 70'ni Rusların oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber