TESK: Şehir içi toplu taşımada KDV düşürülmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ''servis araçlarında olduğu gibi şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde de KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi gerektiğini'' kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, şoför esnafının en büyük maliyet kaleminin akaryakıt olduğunu ve dünyadaki en pahalı akaryakıtın da Türkiye'de kullanıldığını ifade etti. Bazı ülkelerde toplu taşımada indirimli KDV oranlarının uygulandığını belirten Palandöken, şehir içi toplu taşımada Hollanda, İngiltere ve Slovakya'da KDV alınmadığını, İsveç ve Belçika'da yüzde 6, Almanya ve Fransa'da yüzde 7, İspanya'da yüzde 8 KDV oranının uygulandığını kaydetti. Buna karşılık, Türkiye'de toplu taşımadan alınan KDV oranının yüzde 18 olduğuna dikkati çeken Palandöken, bu oranın indirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, servis araçlarında olduğu gibi şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde de KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesini istedi.

Bu arada, belediyelerin, şehir içinde çalıştırılacak halk otobüslerinin yaş sınırıyla ilgili ''kafalarına göre'' yaş tahdidi getirdiğini, uygulamada farklılık olmaması gerektiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

''Kimi belediye 12 yaşın, kimisi 10 yaşın üzerindeki otobüslerin çalışmasına izin vermediği gibi proje çizim ücretleri de çok yüksek olduğundan halk otobüsü işletmecilerimiz büyük sıkıntı içerisindeler. Sıkıntıların bir an önce giderilmesi ve belediyelerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koyduğu 20 yaş sınırını, kendi keyiflerine göre değiştirmemeleri için yeni bir çalışma yapılmalıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber