Arınç: Anadolu Ajansı ile 10 dilde yayın yapacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şu anda 5 dilde yayın yapan Anadolu Ajansı'nın bunu 10 dile çıkaracağını söyledi. Arınç, ?Bunun önceliğini Boşnak, Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça dillerine verdik. Daha sonra da Rusça ve Arapçayı da ekledik. Şu anda 5 dilde haber üretimi yapıyoruz, bunu 10 dile önümüzdeki yıllar içinde çıkaracağız.? dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı (AA) Bursa Bölge Müdürlüğü'nün yeni binasının açılışını yaptı. Burada konuşan Arınç, AA'nın 92 yıllık bir mazisi olduğunu belirterek, ?TBMM toplanır toplanmaz Büyük Atatürk çok isabetli bir kararla milli mücadeleyi hem Türkiye, hem de bütün dünyaya tanıtmak amacıyla iki önemli işi yaptı. Birincisi Anadolu Ajansı'nı kurdu; Anadolu ve haber. Diğeri de Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü. Bu iki kurumdan da sorumluyum, iki kurumun mazisi de 92 yıl öncesine dayanıyor.? diye konuştu.

"AA MİLLİ MÜCADELEDE ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPTI"

Milli mücadele yıllarında ve Cumhuriyet döneminde AA ve Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü'nün önemli görevler yaptığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle konuştu: ?Ancak itiraf etmeliyim, son 10-15 yıldan bu yana bu kurumlar çok durağan hale gelmişti. Kendi hallerinde, kapısını kimsenin çalmadığı, haberlerin üretilmediği, dünyada iddiası olmayan iki kurum haline gelmişti. Çok şükür ben ve benden önceki arkadaşlarımız bu kurumların önemini fark ettik ve elimizden gelen gayreti göstermek sureti ile bir an önce 92 yıllık mazisi bulunan ve büyük Atatürk'ün özel direktifleri ile kurulmuş bu iki kurumu yeniden iddialı hale getirmek istedik. Bu gün AA, 100. yılını hedefleyerek, yani 2020 yılında dünyanın ilk 5 haber ajansından biri olmayı amaçlıyor. Çok önemli bir iddia. Bu güne kadar bu sözleri söylemiyorduk, konuşamıyorduk, acınacak haldeydik. Şimdi hamdolsun 3 yıldır ciddi bir atılımlar yapıyoruz. Sıcak savaşın cereyan ettiği kriz bölgelerine gazeteci gönderiyorsunuz, ya bir kör kurşuna hedef oluyor, ya da maalesef şu anda birkaç örneği var, birkaç aydan bu yana belli ellerde bulunuyor ve henüz ülkeye dönüşmeleri mümkün olmadı.?

?SAVAŞ MUHABİRİ YETİŞTİRİYORUZ?

Sıcak savaşın yaşandığı kriz bölgelerinde görev yapacak savaş muhabirleri yetiştirdiklerini anlatan Arınç, ?Bir muhabir nelere dikkat etmelidir, hangi tahammülleri zorlamalıdır, hangi hallerde nasıl kendini koruma içgüdüsüne sahip olmalıdır, bunun eğitimini veriyoruz. Polis akademisi ve askerin katkısı ile savaş muhabirinin ayakta ve hayatta kalma mücadelesinin nasıl olması gerektiğini gösteriyoruz.? şeklinde konuştu.

Farklı dillerde haber üretmeye başladıkların anlatan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şöyle devam etti: ?Bunun önceliğini Boşnak, Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça dillerine verdik. Çünkü Balkan ülkelerine ve özellikle kader birliği yaptığımız ,tarihten gelen dostluğumuz ve kardeşliğimiz olan Boşnak kardeşlerimiz ile haber bakımından birbirimizle kucaklaşmamız açısından bu önceliği verdik. Daha sonra da bütün Türk dünyasında Rusça konuşulduğu için Rusça'nın da haber dillerinde kullanılması lazımdı. Yine Arapça, Arap baharı denen son gelişmeler ve tarihsel ilişkileri dikkate alarak doğru, objektif haber üretmek ve birbirimiz ile direkt iletişim kurabilmek için şu anda 5 dilde haber üretimi yapıyoruz. Bunu 10 dile önümüzdeki yıllar içinde çıkaracağız. Bizim işimiz haber üretmek, yorum yapmıyoruz, yorumu başkaları yapsın.?

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk de geçen yıl '100. Yıl Vizyonu' isimli bir proje hazırladıklarını dile getirerek, ?Projemiz tıpkı kuruluşumuzdaki felsefeye uygun olarak Anadolu'nun sesini tüm dünyaya duyurmayı amaçlıyor. Bu gün Anadolu Ajansı'nın internet sitesinde Arapça, İngilizce, Boşnakça ve Rusça'yı göreceksiniz. Bu 5 dilden Türkiye'nin tanıtımını duyuran bir Anadolu Ajansı göreceksiniz.? ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe basının marka kuruluşlarından Anadolu Ajansı'nın yeni bölge ofisinin hayırlı olmasını diledi. Altepe, bu kuruluşun Bursa'yı daha iyi dünyaya tanıtacağını söyledi.

Vali Şahabettin Harput, Bülent Arınç'ın Bursa'ya büyük önem verdiğini belirterek, ?Özellikle yayın kuruluşları olarak TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı'nın Bursa'da bölge teşkilatlanmasını en üst düzeyde sağlayarak her bakımdan ne kadar önem verdiğini çok net bir şekilde ortaya koydu.? şeklinde konuştu.

Açılışa belediye başkanları, milletvekilleri, Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve davetliler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber