Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenler kaç saat derse girer?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ?Aylık karşılığı ders görevi? başlıklı 5. maddesi ve ?Ek ders görevi? başlıklı 6. maddesindeki hükümlere göre aylık ve ek ders görevlerini yapmaktadırlar.

Öğretmenlerden genel bilgi dersleri öğretmeni statüsünde görev yapanlar; 15 saat maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ek ders görevi ve 9 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve sadece örgün eğitim kurumlarında 2 saat sınıf öğretmenliği alabilmektedir.

Atölye ve Laboratuvar öğretmeni statüsünde görev yapanlar ise; 20 saat maaş karşılığı, 20 saat zorunlu ek ders görevi ve 4 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve sadece örgün eğitim kurumlarında 2 saat sınıf öğretmenliği alabilmektedir.

Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının 2005 yılında yayımladığı yazıda ?Sağlık Meslek liselerinde görevli yönetici ve öğretmenlerin bakanlığımıza geçişleri tamamlanıncaya kadar, bu okullarda görevli yönetici ve öğretmenlere ders ve ek ders saatlerine ilişkin konularda ?Kurumların Eleman Yetiştirmek Üzere Açtıkları Mesleki Okullarda Görev Alacak Yönetici ve Öğretmenlere Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar? uygulanacaktır.? şeklinde yer alan açıklamaya göre aylık karşılığı girecekleri dersler ve ek dersleri belirlenmektedir.

?Kurumların Eleman Yetiştirmek Üzere Açtıkları Mesleki Okullarda Görev Alacak Yönetici ve Öğretmenlere Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar? 2001/3268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülerek 05 Aralık 2001 tarih ve 24604 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu karara göre de;

Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerden genel bilgi dersleri öğretmeni statüsünde görev yapanlar; 15 saat maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ek ders görevi ve 9 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve 2 saat sınıf öğretmenliği alabilmektedir.

Atölye ve Laboratuvar öğretmeni statüsünde görev yapanlar ise; 20 saat maaş karşılığı, 20 saat zorunlu ek ders görevi ve 4 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve 2 saat sınıf öğretmenliği alabilmektedir.

Sağlık Meslek liselerinde görevli yönetici ve öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığına geçişleri tamamlanmıştır.

Buna göre Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ?Aylık karşılığı ders görevi? başlıklı 5. maddesi ve ?Ek ders görevi? başlıklı 6. maddesindeki hükümlere göre aylık ve ek ders görevlerini yapmaları gerekmektedir.

Fakat kararın ekli çizelgesinde Sağlık meslek liseleri yer almamaktadır. Ama kararın ekli çizelgesin altında yer alan ?2-Bu çizelgede yer almayan, ancak Kararın ilgili maddelerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmesi halinde bu çizelgede belirtilen ek ders saatleri dışında; ayrıca madde hükümlerinde geçen ders saatleri sayısı kadar ek ders görevi verilebilir ve ücret ödenir.? açıklamasına göre hareket edilerek Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerin aylık karşılığı girecekleri dersler ve ek dersleri diğer mesleki liselerde olduğu gibi verilmelidir.

Sağlık Meslek Liselerinde Görevli Öğretmenlerden Atölye Ve Laboratuvar Öğretmeni Statüsünde Olanlara 15 Saat Maaş Karşılığı, 15 Saat Ek Ders Görevi Verilmektedir.

Ama bu şekilde hareket edilmeyip Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerden genel bilgi dersleri öğretmeni ile Atölye ve Laboratuvar öğretmeni statüsünde olanlar aynı statüde değerlendirilip bu öğretmenlerin tamamına 15 saat maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ek ders görevi ve 9 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve 2 saat sınıf öğretmenliği verilmektedir.

Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerden Atölye ve Laboratuvar öğretmeni statüsünde olanlara 15 saat maaş karşılığı, 15 saat ek ders görevi verilmesi mantığı kabul edilemez bir mantıktır.

Sağlık Meslek Liselerinde Görevli Öğretmenlerin İşletmelerde Mesleki Eğitim Görevlendirme Sorunu Bulunmaktadır.

Durum böyle olunca da yani Atölye ve Laboratuvar öğretmeni 15 saat maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ek ders görevi ve 9 saat isteğe bağlı ek ders görevi verildiğinde Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın

?İşletmelerde meslek eğitimi? başlıklı 15. maddesinde yer alan Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saat, diğer il ve ilçelerde 16 saat ?işletmelerde meslek eğitimi? görevi verilememektedir.

Çünkü İşletmelerde mesleki eğitim görevi Karar'ın ?Aylık karşılığı ders görevi? başlıklı 5. maddesi kapsamında yapılamayacak bir görevdir.

İşletmelerde mesleki eğitim görevi Karar'ın ?Ek ders görevi? başlıklı 6. maddesindeki hükümlere göre yapılan bir görevdir.

Buna göre Atölye ve Laboratuvar öğretmeni 15 saat maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ek ders görevi ve 9 saat isteğe bağlı ek ders görevi verildiğinde zorunlu ve isteğe bağlı ek ders toplamı 15 saat yaptığından Karar'ın ?İşletmelerde meslek eğitimi? başlıklı 15. maddesinde yer alan Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saat, diğer il ve ilçelerde 16 saat ?işletmelerde meslek eğitimi? görevi verilememektedir.

Sağlık Meslek Liselerinde Görevli Öğretmenlerden Atölye Ve Laboratuvar Öğretmeni Statüsünde Olanlara 20 Saat Maaş Karşılığı, 29 Saat Ek Ders Görevi Verilmelidir.

Sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerden Atölye ve Laboratuvar öğretmeni statüsünde olanlara Sağlık Meslek liselerinin Milli Eğitim Bakanlığına devrinden önce uygulanan yöntemde olduğu gibi 20 saat maaş karşılığı, 20 saat zorunlu ek ders görevi ve 4 saat isteğe bağlı ek ders görevi, 3 saat ders dışı hazırlık görevi ve 2 saat sınıf öğretmenliği verilmesi gerekmektedir.

Ülke genelinde bu konuda uygulama birliği bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Bu konuda açıklama yaparak uygulama birliğine gitmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber