Şubatta öğretmen ataması olmalı mı?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 2012 yılı içinde hem eğitim öğretimi aksatmamak hem de yer değiştirme işlemlerini düzene koymak amacıyla, yılda artık tek atama yapılacağını açıklamış ve bu açıklamasını bir çok yerde tekrarlamıştır. Bakanlığın yanlış uygulamalarında eleştiriden sakınmayan bir medya organı olarak, alınmış olan bu kararın kamusal bir yarar içerdiğini düşünüyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı son dönemlerde önemli kararlar almaktadır. Bu kararlardan bir kaçı hızlı bir şekilde hayatımıza etki etmektedir. Bunlardan birisi de yılda tek atama yapılacağı yönündeki düzenleme ve açıklamalardır.

Bakan Dinçer, 2012 yılı içerisinde tek atama yapılacağını ifade etmesine rağmen, hem bir önceki dönemde Bakan Çubukçu'nun vermiş olduğu sözün yerde kalmaması hem de bugüne kadarki Şubat ayı atamalarının bir anda kaldırılarak bir şok etkisi yaratmaması için, adaylardan gelen talepler doğrultusunda Şubat ayında 17 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmıştır. Bu sayıya ilave olarak Eylül ayında da 40 bin öğretmen alınmış ve 2012 yılında, toplamda ilk kez 57 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Bu sayıda öğretmen ataması yapılabilmesi için Mecliste yasal düzenleme yapılmıştır.

Diğer taraftan, Bakan Dinçer yıl içinde bir çok defa, herkesin "yılda tek atama yapılacağı"nı varsayarak, durumunu ayarlaması gerektiğini ifade etmiştir. Bu bağlamda Eylül ayında ataması yapılmayanlardan Bakanın sözüne güvenen bazı adaylar ya askere gitmiş ya bir dersaneyle süre taahhüdü vererek anlaşmış ve çalışmaya başlamıştır. Yani bir çok aday durumunu buna göre ayarlamıştır.

Yine, MEB 2013 yılında alan sınavı yapılacağını ifade etmiştir. Şuan bazı adaylar bu yönde hazırlık yapılmaktadırlar. Şubat ayında yapılacak bir atama, Ağustos kontenjanlarından kısılması anlamına gelebilecektir. Şubat ayında yapılan bir atamanın Ağustos ayından eksiltme yapacağını özellikle 2010 yılında ve geçmişte yaşamıştık.

Ayrıca Bakan Dinçer, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamada bu yıl 12 bin ücretli istihdam edildiğini açıklamıştır. Dinçer, daha önce ifade edilen 120 bin öğretmen ihtiyacının ise;

- Türkiye'de bütün dersliklerde 30 öğrenci olmak üzere bir düzenleme yapılması,
- İkili eğitimden vazgeçilmesi ve
- ilköğretim, ortaokul ve lisede okullaşma oranının yüzde 100'e çıkması,
durumunda söz konusu olduğunu belirtmiştir.

Bu rakamların daha net hesaplanması gerektiğini düşündüğümüzü belirtmek isteriz.

Bugün yapılacak 10-15 bin atama, atama bekleyen 300 bin öğretmenin yarasına merhem olmaktan uzak kalacak, bir çok öğretmeni ve özellikle de 2013 yılı için plan yapan öğretmenleri mağdur edecektir.

Eğitim öğretimin bölünmemesi ve daha sonra yapılacak nakil işlemlerinin düzene konulması ile yukarıda sıraladığımız gerekçelerden dolayı yılda tek öğretmen ataması yapılması yönündeki karar, bir kamu yararı taşımaktadır.

Tüm bu gerekçelerden dolayı, Şubat ayında öğretmen ataması yapılmaması yönündeki kararın doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz.

Memurlar.net olarak, Bakanlığın bir çok yanlış uygulamasında sessiz kalmayı değil eleştirimizi yaparak doğruları paylaşmayı ilke edindik. Bir çok uyarımızda bakanlık gerekli düzeltmeyi yapmak durumunda kalmıştır. Ancak Bakanlığın bu kararı hepimizin, tüm toplumun yararınadır. Savunmamız ve vurgulamamız gereken, eğitim öğretimi aksatan Şubat ataması değil, Ağustos ayındaki kontenjanların arttırılması olmalıdır.

Bakanlıktan ise, tüm adayların gerekli hazırlığı yapabilmesi için, bir an önce, 2013 yılında açmayı düşündüğü alan sınavı ile ilgili gerekli detayları açıklaması beklenmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber