AK Parti'den Başkanlık resti

Ak Parti: Uzlaşma olmazsa başkanlık sistemi öneririz

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Şubat 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'den Başkanlık resti

AK Partili Şentop: “Uzlaşma ile yeni anayasa yaparsak başkanlık sisteminden feragat ederiz ya da başkanlık sisteminin yer aldığı teklifimizi sunarız. Özbudun metnini esas alıyoruz.Teklif cebimizde değil ama iki günde hazır ederiz...”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa konusunda muhalefete yönelik “Mart sonuna kadar bu iş bitmezse kendi teklifimizi getiririz” resti üzerine gözler AK Parti’nin anayasa çalışmalarına çevrildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Uzlaşma Komisyonu üyesi Mustafa Şentop, dün TBMM’de bir grup gazeteciyle sohbetinde soruları yanıtladı. Şentop şunları söyledi:

NEDEN MART?: Biz Cemil Çiçek Bey’e makul süre demedik ki, 3 ay dedik. Makul süre kamuoyuna açıklanan süredir. Meclis temmuz ayında tatile girecek. Ardından da seçim süreçleri başlayacak. Yani anayasanın Haziran 2013 itibarıyla Meclis’ten geçmesi gerek. Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul’daki görüşme süreçlerini dikkate alarak komisyonun mart sonuna kadar bir metni ortaya koyması gerek.

AYKIRI HÜKÜMLER OLMAZ: AK Parti olarak yeni bir anayasa teklifi vermemiz halinde o zaman bu teklif partinin görüşlerinin daha tam manasıyla yer aldığı bir metin olur. Bunun içersinde komisyonda mutabık kaldığımız konular da olabilir, olmayabilir de. Mutabık kaldıklarımızda da değişiklikler yapabiliriz. Komisyona sunduklarımız da bizim önerimiz, teklifte bunlara çok aykırı ters hükümler olmaz ama biraz daha farklı olabilir.

YÜZ VERDİK ASTAR İSTİYORLAR: AK Parti dışında Meclis’e anayasa teklifi sunacak parti yok. 1,5 sene beraber çalıştık ama sunamadık beraber. Eğer siz milletin size verdiği desteği dikkate alarak o destekle orantılı olarak katkınızı sunsanız amenna. Ama biz yüz verdik astar istiyorsunuz. Siz almışsınız yüzde 20-11,12-5 komisyonda çıkıyor yüzde 25’e. Biz almışız yüzde 50, 25’e düşüyoruz. Bu millet iradesine hakaret, haksızlık değil mi? “Görüşümüzü sunalım ama biz de yüzde 20’yi temsil ediyoruz milletin çoğunluğunun iradesini ipotek altına almayalım” diye düşünülmesi lazım.

BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAK: Kendimiz teklif verdiğimizde başkanlık bistemi olur. Kamuoyunun desteği artıyor her geçen gün. Bir süre önce bir anket yaptırmıştık, AK Parti teşkilatlarında bile destek yüksek, yüzde 80’ler civarında. Ama nedir diye sorduk, yüzde 20’lerde çıktı. Yani bilerek destekleyenler yüzde 20. Başkanlık sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantıları yaptık teşkilatta. Tablo birden değişti. Türkiye genelinde aşağı yukarı yüzde 30’a yakın bir oran vardı, şimdi 45’lerin üzerine çıktı. (Komisyonndan ortak bir metin çıkabilecekse başkanlık sisteminden vazgeçer misiniz?): Ortak bir metin olursa ondan feragat edebiliriz.

AYRI BİR METİN YOK: (Başbakan “Özbudun taslağı raftan indi” dedi. Komisyondan bağımsız ayrı bir metin çalışması sürüyor mu?): O metni esas alıyoruz. Yeniden çalışarak maddeleri oluşturuyoruz. Komisyondan bağımsız olarak ayrı bir metin çalışması yok. Özbdun metni var. 2007’den bu yana maddeleri yeniden gözden geçirilmiş, biz bunu yeniden gözden geçirip komisyona sunuyoruz. Ama biz yeni bir metin sunacağımız zaman oturup bunu yeniden gözden geçireceğiz.

2 GÜN İÇİNDE SUNARIZ: Lokantaya gittiniz, hazır içli köfte var. Ama sunmadan önce mikrodalgada bir ısıtılır. “Sunarız” deyince teklifimizi cebimizde taşıyor değiliz, ama 2 gün içinde hazır ederiz, ısıtalım biraz.

‘İlk üç maddede rötüş olur’

AK Partili Şentop, “Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk 3 maddeye girer misini?” sorusu üzerine şöyle dedi: “İlk 3 maddeyle ilgili sorun olacağını zannetmiyorum. Ne olur, biraz rötuş olur. Mesela şu anda ‘Devletin dili Türkçedir’ diyor. Devletin dili ne demek? 1961 Anayasası’ndaki resmi dil olabilir. 2. maddede İnsan haklarına saygı deniyor. İnsan haklarına dayanan olsa... Bunu değiştirdiğimizde 2. madde değişti mi diyeceğiz? Bütün partilerin kabul edebileceği mantıklı şeyler var. Türkiye cumhuriyeti demokratik laik sosyal bir hukuk devletidir. Ama tüm bunlarda ısrarcı olmayız. Olduğu gibi de kalabilir hiçbir mahsuru yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber