Mühendis ve mimarlar sembolik diplomalarını yırttı

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Banu Gürlek ve berberindeki üyeler, teknik öğretmenlerin mühendis olmasını sağlayacak yeni uygulamaya karşı tepkilerini göstermek amacıyla sembolik diplomalarını yırttı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2013 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mühendis ve mimarlar sembolik diplomalarını yırttı

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Banu Gürlek; bilim, teknoloji, araştırma-geliştirme, yenilik, sanayi, tarım, enerji, maden, çevre, imar-yapı, kent ve bağlantılı alanların temel dinamik gücü olması gereken mühendislikte açık bir gerileme yaşandığını söyledi. Nitelikli iş gücü olan mühendisliğin bir 'maliyet' unsuru olarak görülüp daha fazla ucuz emek sömürüsüne tabi kılındığını iddia eden Gürlek, "Teknoloji fakülteleri ve 'uzaktan eğitim' gibi mühendislik öğretimi ve uygulamalarının temelini aşındıran düzenlemelerin ardından şimdi de teknik öğretmenlere 'mühendis' unvanı verilmesi söz konusudur. Bu durum, yatırım ve nitelikli iş gücü istihdamı zaten zayıf olan mühendislik sanayilerinde kaos oluşturacak, mühendis işsizliğini ve mühendislik uygulamalarındaki niteliksel düşüşü artıracak, toplumsal yaşamda bir çok acı sonuca yol açacaktır" dedi.

Mühendisliğin tasarım, plan ve program gibi temel unsurlar aracılığıyla üretim ile hizmet sürecinin bütününe yönelik olduğunu vurgulayan Gürlek şunları söyledi:

"Teknik öğretmenlik ise tasarım, plan ve program boyutlarını içermez ve üretim veya hizmet sürecinin belirli an veya parçaları üzerinde yoğunlaşır. Kısaca mühendislik ile teknik öğretmenlik, üretim sürecinin bütününde birlikte iş yapmakla birlikte farklı formasyonlara sahiptir. Mühendisler, mühendislik öğrencileri ve meslek örgütlerinin seslerine kulak verilmesini istiyor, YÖK'ün duyurusunu yaptığı ÖSYM tarafından yapılacak olan 'Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı'nın iptal edilmesini istiyoruz."

Gürlek ve arkadaşları, açıklama sonrası tepkilerini göstermek amacıyla sembolik olarak fotokopiyle çoğalttıkları diplomalarını yırttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber