Y. Lisans ve Doktora Yapan Öğretmenlere Kötü Haber

Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından hazırlanarak TBMM'ye gönderilen kanun taslağının hep ek ders ücretleri yönü öne çıkarıldı. Ancak tasarıda lisansüstü öğrenim yapan öğretmenlere yönelik küçük bir detay bulunmaktadır. Bu detay herkesin gözünden kaçmaktadır. Düzenlemenin gözden kaçan yönü şudur: Ek ders ücretleri yüksek lisans yapan öğretmenlere %25, doktora yapanlara ise %40 fazlasıyla ödenmektedir. Bu kaldırılmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2006 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek ders ücreti ödemelerinin, dayandığı kanun maddesi

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
Ders ve Konferans Ücretleri:

Madde 176- (Birinci fıkra) Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 100, gece öğretimi için 110 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.
(İkinci fıkra) Bu ücretler;
a) Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine,
b) Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde görevli yönetici ve öğretmenlere, cezaevlerinde görevli öğretmenlere, kurs, seminer ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlara,
c) Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere,
% 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenir.
(Üçüncü fıkra) Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.
(Dördüncü fıkra) Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir."


Tasarıda bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmektedir:

"b) 176 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, Cumartesi ve Pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.
Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir."

DEĞERLENDİRME

Dikkat edileceği üzere ek dersin yüzdelik olarak fazla ödenmesine imkan sağlayan, 657 sayılı Kanunun ikinci fıkrasıdır. Bu fıkrada (a), (b) ve (c) bentleri bulunmaktadır.İşte bu bölüm kaldırılmakta yerine ise sadece "Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir." fıkrası getirilmektedir.

Bu değişiklik ile ek derslerin

1- Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere yüzde 25,

2- Alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenmesi,
uygulaması kaldırılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber