Tütün tarlasından ekonominin zirvesine

Yeni Ekonomi Bakanı Zeybekci, ailesinin durumu iyi olmadığı için 7 yaşından itibaren tütün tarlalarında çalıştı, ‘Okulun en iyisi olacağım’ diye kendine söz verdi; yatılı imam hatip okulundan sonra İngiltere’de okudu. Başbakan Erdoğan’ın yakın arkadaşı Zeybekci, hayallerini gerçekleştirdi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Aralık 2013 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tütün tarlasından ekonominin zirvesine

Osman Nuri BOYACI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine değişikliğiyle Ekonomi Bakanlığı'na getirdiği Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, tütün tarlasında çalışarak parasız yatılı okulda okuyarak Türkiye ekonomisini yönlendiren makama geldi.

Zeybekçi, Denizli'nin Tavas İlçesi Baharlar Beldesinde 1961 yılında doğdu. Beş çocuklu Fatma ve Şükrü Zeybekci çiftinin en küçük çocuğu olan Zeybekci, ekonomik durumları kötü olduğu için 7 yaşında tütün tarlalarında çalışmaya başladı. Zeybekci o yılları şöyle anlattı: "7 yaşından itibaren tütün tarlasında amelelik dahil her şeyi yaptım. Su dağıtır, getir-götür işlerine bakardım. Anamız babamız, herkes gibi çocuğuna en iyi şekilde bakmak isterdi ama çaresizlik işte. Tütünün şişe geçirilerek dizilmesi vardır. Parmağınıza her şiş girdiğinde bağırırsınız. Her girdiğinde, 'Okulun en iyisi ben olacağım' diye bağırdığımı hatırlarım. Okumak zorunda olduğumu biliyordum."

Londra'da eğitim

Zeybekci'nin eğitim hayalleri, ortaokuldan sonra babasının, "Oğlum seni bu koşullarla okutamayız" sözleriyle tam öğretmeni yardımına yetişti ve onun devlet parasız yatılı sınavlarına girmesini sağladı. Kütahya İmam Hatip Lisesi'ni kazanan Zeybekçi, daha sonra Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'ne girdi; ağabeylerinin desteğiyle okudu. Öğrenciliği sırasında evin tavan arasında yaşadı.

Üniversitede okurken dış ticaret şirketinde de çalışmaya başlayan Zeybekci, Londra'da South London Collage'de yüksek lisansa başladı; babasının rahatsızlığı nedeniyle Denizli'ye dönmek zorunda kalınca yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. Çalışma hayatına İstanbul'da Demirören Grubu'nda başlayan Zeybekci, Denizli'de Küçüker Tekstil'de ihracat müdürlüğü yaparken 1994 yılında kendi işinin başına geçti ve Turkuaz Tekstil'i kurdu.

Erdoğan ile yakın arkadaş

Zeybekçi, Başbakan Erdoğan'la arkadaşlığı, üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek'in sohbetleri için düzenlenen toplantılarda tanıştı. AK Parti'nin kurulmasıyla siyasete atıldı. Zeybekçi 2004 yılındaki yerel seçimlerde AK Parti'den yüzde 51 oyla Denizli Belediye Başkanı oldu; 2009'da ikinci kez başkan seçildi.

Zeybekçi ve Başbakan Erdoğan o kadar yakın ki Başbakan, Denizli gezilerinde Zeybekçi'nin evinde kalıyordu. Başbakan'ın tatilinde Sarayköy Umut Termal'de konuğu olduğu dönemin Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 2011 genel seçimlerinde birinci sıradan Ak Parti Denizli Milletvekili seçildi. Zeybekçi, Başbakan Erdoğan'a yakınlığı, Erdoğan'ı her koşulda desteklemesiyla tanınıyor.

Zeybekci, önce Ak Parti'nin son kongresinde MKYK üyesi, ardından TBMM Enerji Komisyonu Başkanlığı'na getirildi. Zeybekci, son kabine değişikliğiyle Ekonomi Bakanı oldu.

Biri kız, 4 çocuk babası olan Zeybekci, çocukluk yıllarını ve yaşadığı zorlukları unutmadığını her fırsatta dile getiriyor. Bakanlık kararını öğrenen Nihat Zeybekci'nin Çamlık Mahallesi'ndeki evi kutlamaya gelen partililerle doldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber