Sayıştay'ın Kararı ve Bem Bir Sen'in Açıklaması...

4 mayıs 2006 tarihinde yayımladığımız "Denge Sözleşmesi İmzalayan Belediyecileri Sıkıntılı Günler Bekliyor" başlıklı habere Bem Bir Sen tarafından gönderilen açıklamayı 5 Mayıs tarihinde sitemizde yayımladık. Bem Bir Sen'in gönderdiği açıklamada yer alan ve kurumsal olarak Sayıştay Başkanlığını hedef alan açıklamalara değinmeksizin, açıklamaya dair memurlar.net'in görüşleri şu şekildedir. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 02:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Bem Bir Sen, kararın yeni bir karar olmadığını belirtmektedir. Bu iddia doğru değildir. Sayıştay'ın daha önce de konuya ilişkin dairesel kararları bulunmaktaydı. ancak bu karar, Temyiz Kurulu Kararıdır. 2005 tarihlidir.

2- Bem Bir Sen ilk olarak, 4688 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesindeki hükme vurgu yapmıştır. Ancak, Sayıştay Kararında bu hükme de yer verilmiş ve bir değerlendirme yapılmıştır. Karar verilirken bu hüküm bilinmeden bir karar verilmiş değildir.

3- Bem Bir Sen Anayasa'nın 160'ncı maddesine atıfta bulunmuştur. Ancak atıfta bulurken maddeyi eksik olarak alıntılamıştır. Anayasa'nın bu hükmünde "Vergi, benzeri malî yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda Danıştay kararları esas alınır" denmekte olup, denge sözleşmesinin bu madde ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu konuya ilişkin değerlendirmede memurlar.net tarafından yayımlanan dosyada ayrıntılı olarak yer almıştır.

4- Bem Bir Sen, Sayıştay'ın kararı mahkeme kararı değildir demektedirki, Sayıştay kararlarının ne anlama geldiği konusunda 832 sayılı Kanuna bakılması uygun olacaktır.

Bunlar bizim tespitlerimizdir. Bu tespitleri neden yaptık? Bem Bir Sen açıklamasında, Sayıştay Başkanlığının sanki yeterli hiçbir hukuki inceleme yapmaksızın karar verdiği izlenimi yaratmaya çalışmaktadırki, bu uygun değildir. Anayasa'nın 90. maddesi ve ILO gibi uluslararası sözleşmelerin niteliği gibi tartışmaların bağlamı farklı olup, bu konudaki tespitlere katılınabilir. Ancak, yayımlamış olduğumuz Sayıştay kararı gerçekten de çok önemli olup, Sendika yetkililerin konu hakkında daha detaylı inceleme ve değerlendirme yapması uygun olacaktır.

"Denge Sözleşmesi İmzalayan Belediyecileri Sıkıntılı Günler Bekliyor" başlıklı haberimizde belirttiğimiz vurgunun, daha ayrıntılı ve daha detaylı bir değerlendirme ile ele alınması umut ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber