Sağlık meslek liseleri için işletmelerde mesleki eğitimde işyeri sorununa çözüm

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 14 Ekim 2018 21:58
Sağlık meslek liseleri için işletmelerde mesleki eğitimde işyeri sorununa çözüm

Mesleki eğitim veren okullardaki öğrenciler 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa ve 07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre işletmelerde mesleki eğitime gönderilmektedirler.

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimde öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen görevlendirilmesi yapılmaktadır.

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi 2. fıkrası b) bendindeki; "b) İşletmelerde mesleki eğitim ek ders görevi verilmesinde işletmelerin okula uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergahtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez." hükümlerine göre Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde işletme sayısı da dikkate alınmaktadır.

Ayrıca Yönetmeliğin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi 2. fıkrası f) bendindeki; "f) Koordinatör öğretmenin görevlendirilmesi, öğrencinin işletmede bulunduğu günlerde yapılır. Aynı işletmede aynı alanda mesleki eğitim gören 15 öğrenciye kadar bir koordinatör öğretmen görevlendirilir. Bu kapsamda aynı öğrenci gurubu için haftada bir defa ve yalnız bir öğretmene koordinatörlük görevi verilir." hükümlerine göre de bir işletmede aynı alanda 15 öğrenciye bir koordinatör öğretmen görevlendirilebilmektedir.

Sorun burada yaşanmaktadır. Çünkü Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde öğrencilerin gönderileceği işyerleri hastanelerdir. İl ve ilçedeki hastanenin bir işyeri olarak kabul edilmesi halinde bu hastanedeki öğrencilere koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde sıkıntı yaşanmaktadır. Çünkü bu hastaneden başka öğrencilerin gidecegi işyeri bulunmamaktadır.

Sorunun çözümü de basittir. Şöyle ki; Yönetmeliğin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi 2. fıkrası b) bendindeki; "... Hangi güzergahtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. ..." hükümlerine göre kurulacak komisyon örneğin bir devlet hastanesindeki;

Acil,

Ketem,

Ortopedi Servisi,

Kardiyoloji servisi,

Nükleer tıp,

Koroner yoğun bakım,

Patoloji,

Nöroloji servisi,

Genel cerrahi servisi,

Göğüs servisi,

Genel yoğun bakım,

Ameliyathane,

Ortopedi Polikliniği,

Poliklinikler,

Laboratuar,

Pansuman odası,

Endoskopi ünitesi,

MR,

Taş kırma,

Tomografi,

Röntgen,

Dializ,

Beyin cerrahi servisi,

Dahiliye servisi,

Göz,

KBB servisi,

Üroloji servisi,

Göğüs Cerrahi servisi,

Fizik tedavi ünitesi,

Bölümlerinin her birini ayrı bir işyeri olarak tanımlayıp ona göre öğrenci ve koordinatör öğretmen görevlendirilmesi yapabilecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber