Memur, vatandaşın hakaretini karşılıksız bırakmadı

Antalya Kemer'de yaşanan olayda tapu müdürü, Savcılığa verilen şikayet dilekçesinde kendisine hakaret eden vatandaşa açtığı manevi tazminat davasını kazandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Mayıs 2014 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Memur, vatandaşın hakaretini karşılıksız bırakmadı

Antalya Kemer'de yaşanan bir olayda, bir vatandaş bankadan getirdiği ipotek fek yazısının uygulanmasını istemiştir. Tapu müdürlüğü ise belirtilen taşınmazda daha sonra kat irtifakı oluşturulduğu için bankaya yazı yazmış ve ipotek fek yazısının hangi daire için verildiği sormuştur. Banka bu yazı üzerine araştırma yapmış ve tapu müdürlüğüne önceki yazının geçersiz olduğunu bildirmiştir.

Vatandaş bunun üzerine Savcılığa, kaymakamlığa, BİMER'e başvurarak şikayet hakkını kullanmıştır. Ancak şikayet ederken de sınırları aşarak tapu müdürü hakkında "bankanın emir kulu gibi çalıştığı", "banka ile aralarında hatırı sayılır bir ilişki bulunduğu" gibi ifadeler kullanmıştır.

Tapu müdürü bunun üzerine Savcılığa gidip ifade vermek zorunda kalmış, hakkında idari tahkikatlar yapılmıştır. İdari ve adli soruşturmalar tapu müdürü lehine sonuçlanmış ve ortada görevi kötüye kullanmaya dönük bir tespit yapılamamıştır. Bu karar sonrasında tapu müdür 4483 sayılı Kanunun 15. maddesinde yer alan "Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlarda kamu davası açılması için Cumhuriyet başsavcılığına başvurma ve haksız isnatta bulunanlar hakkında genel hükümlere göre tazminat davası açma hakları saklıdır." hükmü uyarınca, vatandaş aleyhinde tazminat davası açmıştır.

Asliye Hukuk Mahkemesi yaptığı incelemede savcılık ve kaymakamlığa verilen şikayet dileklerinde kişilik haklarının ihlal edildiğine kanaat getirerek vatandaşı 1500 lira tazminat davasına çarptırmıştır.

İŞTE MAHKEME KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber