YSK: SEÇSİS, kriptolu internete kapalı özel ağ

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kullandığı sandık sonuçlarının girilip paylaşıldığı kısa adıyla SEÇSİS sisteminin sertifikasız olduğunun ortaya çıkması büyük tartışma yarattı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Haziran 2014 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK: SEÇSİS, kriptolu internete kapalı özel ağ

Adalet Bakanlığı yetkilileri "SEÇSİS sisteminin UYAP'la ilgisi yok. Server'ları ayrı. Mühendisleri, kodlamaları, şifreleri farklı. Sertifika konusu ise YSK ile ilgili" açıklaması yaptılar. YSK'nın internet sitesinde ise SEÇSİS'le ilgili 'Verileri kriptolu, kurum personelinden başkasının erişimine ve internete tümüyle kapalı YSK Kurum Ağı' değerlendirmesi yapılması dikkat çekti.

Dün Radikal'de Ezgi Başaran, Teknopark'ta görevli yazılım sistemlerinin güvenliği konusunda uzmanlaş bir mühendisin Bilgi Edinme Kanunu'nu kullanarak, İTÜ'ye bağlı Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi'ne (UYSM) "SEÇSİS'in sertifikasyonu var mıdır?" diye sorduğunu ve "SEÇSİS'in UYSM sertifikasyonu yoktur" yanıtını aldığını yazdı. CHP 'li Sezgin Tanrıkulu, YSK'nın kullandığı sistemin sertifikasının olmamasını büyük bir skandal olarak tanımlarken, CHP'nin bilişim konusundaki uzman vekili, Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı da sertifikasyon alınsa bile bunun sistemin güvenli olacağı anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

YSK'dan açıklama

YSK'nın internet sitesinde ise şöyle denildi: "SEÇSİS yazılımı Java programlama dili ile web tabanlı olarak HAVELSAN A.Ş. mühendisleri ile kurumumuzun uzman personelinin ortak çalışması sonucu hazırlanan özgün bir yazılım olup Oracle veri tabanı üzerinde çalışmaktadır. Bu sistemlerin tümü, 'YSK Kurum Ağı' olarak adlandırılan personelden başkasının erişimine ve internete tümüyle kapalı, verilerin iletişim sırasında kriptolandığı özel bir ağ ile birbirlerine bağlı olarak çalışmaktadır... MS-Windows işletim sisteminin, internete kapalı özel bir ağ bağlamında ve merkezdeki veriler ve uygulama programları açısından herhangi bir güvenlik sorununa kaynaklık etmesi söz konusu olamaz..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber