Öğretmenin eş durumundan atanmasına dair İzmir 3. İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

T.C.
İZMİR
ÜÇÜNCÜ İDARE MAHKEMESİ

Esas no: 2004/1709
Karar no: 2005/841

DAVACI: ...
DAVALI: İzmir Valiliği- İzmir

DAVANIN ÖZETİ: İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Mescitli köyü İlköğretim okulu öğretmeni olan davacının, Ödemiş İlçe merkezinde bir okula atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin; 2001 yılından beri aynı yerde görevli olduğu, eşinin de 3 eylül Pansiyonlu İlköğretim okulunda öğretmen olduğu, 15.06.2004 günü ilçe merkezinde boş kadrolardan birine atamasının yapılmasını istediğini, başvurusunun kabul edilmesine rağmen idarenin hareketsiz kaldığı ve atamasının yapılmamasının sebebini bildirmediği, bunun üzerine 28.9.2004 günü yeniden başvurduğu, yanıt alamaması nedeniyle bakılan davayı açmak durumunda kaldığı, işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden hukuka ayrıkı olduğu, kendisinden daha düşük puanlı öğretmenlerin taleplerinin yerine getirildiğini ileri sürerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ: Davalı idarece davacının Haziran 2004 atama döneminde istemi nedeniyle özür sırasına alındığı, atama yönetmeliğinin 25 ve 26. maddeleri doğrultusunda istek sırasına öncelik verildiği işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı savunularak davanın reddi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren İzmir 3. İdare Mahkemesince dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava, İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Mescitli köyü İlköğretim okulu öğretmeni olan davacının, Ödemiş İlçe merkezinde bir okula atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin; iptali istemiyle açılmıştır.

Anayasanın 41. maddesinde, ailenin Türk toplumunun temeli olduğu ve devletin, ailenin huzu ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması için gerekli tedbirleri alacağı belirtilmiş, 657 sayılı yasanın 72. maddesinin 2. fıkrasında da, yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde atamasının atamaya tabi tutulan memurun atandığı yer 74 ve 76. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde atamasının yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Milli eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Temel İlkerler" başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında, yer değiştirmelerde öğretmenin hizmet puanına göre işlem yapılmasının esas olduğu, "Yer değiştirme suretiyle atama çeşitleri" başlıklı 13. maddesinde, yer değiştirme suretiyle atama çeşitlerinin, özüre bağlı yer değiştirmeler, isteğe bağlı yer değiştirmeler, hizxmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmeler ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler olduğu kurala bağlanmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının Ödemiş-Mecitli köyü ilköğretim okulunda öğretmen olduğu, eşinin de Ödemiş İlçe merkezinde bulunan 3 Eylül Pansiyonlu İlköğretim okulunda öğretmen olması nedeniyle eş durumu mazaretine binaen Ödemiş İlçe merkezinde bir okula naklen atamasını talep ettiği ancak davacının naklen atanmasının yapılmaması üzerine bu işlemin iptali istemiyle abkılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Mahkememizin 16.02.2005 günlü ara kararına davalı idarece verilen cevabın incelenmesinden ise naklen atamalarda önce normal sıra isteklerinin gerçekleştirildiği, daha sonra özür isteklerine geçildiği, davacının da özür sırasından nakil istemesi nedeniyle özür sırasına girdiği ve kendisinden daha yüksek hizmet puanına sahip olanların nakilleri yapıldıktan sonra 155 hizmet puanına sahip davacıya sıra gelmemesi nedeniyle naklen atamasının gerçekleştirilmediği görülmüştür.

Dava idarece sunulmuş olan özür sırasından Ödemirş İlçe merkezinde naklen atanan öğretmenlerin listesinin incelenmesinden, naklen atanan öğretmenlerin tamamının hizmet puanının davacıdan daha yüksek olduğu belirlenmiş ise de istek sırasından Ödemirş İlçe merkezine atanan öğretmenlerin listesinin incelenmesinden, mazareti olmadan isteğine bağlı olarak İlçe merkezine atanmış bir çok öğretmenin hizmet puanının davacıdan düşük olduğu anlaşılmıştır.

Anayasanın 41. maddesi ve 657 sayılı yasanın 72. maddesi gereğince memurların naklen atamalarında aile birliğinin muhafazasının temel ilke olduğu açık olmakla birlikte Milli eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumnları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 13. maddesinde de yer değiştirme suretiyle atama çeşitleri sayılırken ilk sırada özüre bağlı yer değiştiremelere yer verilmek ve daha sonra diğer yer değiştirme çeşitleri sayılmak suretiyle naklen atamalarda öncelikle özür durumlarının değerlendirilmesi daha sonra diğer isteklere bağlı naklen atamaların gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Davalı idarece ise anılan düzenlemelere tam tersi bir uygulamayla önce sıra isteklerinin ataması yapılarak daha sonra açık kadro kalması halinde özür sırasından isteklerinin atamalarının yapıladığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, Ödemiş İlçe Merkezine naklen atamalarda öncelikli olarak özür gurubundan nakil isteklerinin değerlendirilmesi ve eş durumu özrüne istinaden nakil isteminde bulunan davacının İlçe merkezinde bir okula naklen atanması gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; davaya konu davacxının ilçe merkezine atanma talebinin zımnen reddine ilişkin işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 79,30 YTL yargılama giderlerinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğini izleyen 30 gün içinde Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere 30.11.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan V.: Kamil Turgay KOÇER
Üye: Akmet ALP
Y. Üye: İbrahim GÜNENÇ

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber