301 canın yitmesi mi lazımdı!

Yeniden faaliyete geçen ölüm madeninde çok sayıda güvenlik önlemi alındı. 1.500 oksijen maskesi siparişi verildi, kaçamakların sayısı iki katına çıkarıldı ve 28 noktaya suni teneffüs tankları yerleştirildi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Eylül 2014 09:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
301 canın yitmesi mi lazımdı!

Soma'da meydana gelen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından şirkete ait Işıklar ve Atabacası ocağında da üretim durmuştu. Işıklar maden ocağı pazartesi günü yeniden faaliyete geçince ne tür önlemler alındığını görmek için Soma'ya gittik. Ne acı ki madenin modern ülkelerdeki düzeye gelmesi için 301 kişinin can vermesi gerektiğini gördük. Zira, üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı. İlk olarak gaz filtreleri bakımdan geçirilmiş, ardından da 1.500 Drager Oxybox K25 model oksijen maskesi siparişi verilmiş. Maskelerin ay başına kadar işçilere dağıtılacağı söyleniyor.

Trafolar yenilendi

Soma faciasında işçilerin en büyük şikayeti de nakil bandıyla ilgiliydi. İşçiler, nakil bandında sadece kömür taşındığını, madenciler için ulaşımda kullanılmasına izin verilmediğini belirtiyorlardı. Işıklar Madeni'nde hem kömür hem de işçi nakil bandı kuruldu. Soma faciasında, trafonun bulunduğu alanda taşlar arasına sıkışan kömürün alev alması sonucu yangın çıkmıştı.

Yanmaz kablo kullanıldı

Işıklar Madeni'nde hem trafo yenilendi hem de imalat aşamasında yanmaz kablo kullanıldı. Eski çalışma sisteminde 'kaçamak' adı verilen kaza anında işçilerin sığınmasını sağlayan, dışarıdan taze havanın geldiği alan sayısı da her ayakta bir adetti. Şimdi ise 'kaçamak'ların sayısı iki katına çıkarıldı. Kaza anında işçilerin kaçamaklara ulaşamadığı durumlarda ise maden içine 28 farklı noktaya suni teneffüs tankları yerleştirildi. Her tank 5 kişiye aynı anda sağlıklı hava verebiliyor.

'500 işçi korkuyor, çalışmak istemiyor'

İşçiler alınan güvenlik önlemlerinin olumlu karşılamış ancak yaşadıkları travmadan dolayı halen korku duyuyorlar. İşçilerden Murat Yıldız, "Madende güvenlik önlemleri arttı. Ama korku hep var içimizde. Madende çalışan 1.500 işçinin 500'ü ise halen çalışmaya başlamadı. Kiminin ailesi istemiyor kimi korkuyor. Ama çalışmaktan başka çaremiz yok." İşçilerden Ali Kiraz da kaygılı: "Işıklar madeninde güvenlik için çok sayıda atım atıldı."

'Yaşam odaları kurulmadı'

"Ama yaşam odalarının da kurulmasını isterdik. Ocağa girdiğimizde ölen arkadaşlarımız aklımıza geliyor. Ama çalışmak zorundayız. Torba yasa ile çalışma koşullarımızın iyileştireceği belirtiliyor. Umarız hepsi gerçekleşir. "

Maskeler küflü çıkmıştı

Soma faciasında kurtulan işçiler, olay sırasında açtıkları gaz maskelerinin küflü olduğunu, bazılarının ise çok kısa sürede tükendiğini söylemişti. Çin malı olan maskelerin çoğunun da kullanım tarihinin geçti ortaya çıkmıştı.

25 dakika oksijen sağlıyor

Sipariş edilen oksijen maskeleri baş bandı, burun tıkaçları, ağızlık aparatı ve solunum torbası ile birlikte komple set. Bele bağlanan cihaz, 25 dakika boyunca da oksijen sağlıyor. Fiyatı ise 2 bin 700 TL.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber