03.10.2005 tarihinde göreve başlayan öğretmene, hazırlık ödeneği verilmesine dair Van İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

T.C.
VAN
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2005/523

KARAR NO: 2006/491

DAVACI: Hacı Bayram Karakütük
Vekili: Av. Nevzat Erdal

DAVALI: Çaldıran Kaymakamlığı Çaldıran/ VAN

DAVANIN ÖZETİ: Van İli Çaldıran Termeli İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni iken askere giden ve terhis olup 03.10.2005 tarihinde göreve başlayan davacı, öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmesi istemiylr davalı idareye yaptığı başvurunun zımnen reddedilmesinin kanuna aykırı olduğu her öğretmene yılda bir defa bu ödeneğin verildiğini kendisinin de bu ödeneği hak ettiğini iddia ederek ödeneğin ödenmesini talep etmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ: savuna verilmemiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Van İdare Mahkemesi Hakimliğince dava dosyası incelenerek işin gereği düşünüldü:

Uyuşmazlık, öğretim yılının başladığı aydan sonra fiilen göreve başlayan öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödenip ödenmeyeceğine ilişkin bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 32. maddesinde; " Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup;fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları,cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici,eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda,öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Yasanın yorumundan, öğretim hizmetleri sınıfında görev yapanlara her yıl belirli oranda destek olmak ve eğitim öğretim yılına başlanmasında okul içerisinde oluşacak ihtiyaçları karşılamak amacı ile böyle bir ödeneğin oluşturulduğu ve ödeneğin verilme zamanı olarak da öğretim yılının başladığı ayın belirlendiği anlaşılmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden davacının öğretim yılının başladığı tarihte fiilen görevde olmadığı ancak 03.10.2005 tarihinde göreve başladığı bu tarih itibariyle eğitim öğretim yılının başı olarak kabul edilmesinin yasanın amacına uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nelerle, davanın KABULÜNE, davacıya ödenmeyen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 500 YTL'yi geçmeyecek şekilde hesaplanarak davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, bulunacak miktara idareye başvuru tarihinden itibaren yasal faiz uygulanmasına, aşağıda dökümü yapılan 37,20 YTL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 275 YTL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmsine, posta ücretinden arta kalan kısmın istemi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde Van Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 17.03.2006 tarihinde karar verildi.

Hakim
Bekir Özçelik

Kararın resim haline ulaşmak için tıklayınız.

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber