Mesleki eğitimde uygulamalı ders sorunu

Mesleki Teknik Eğitimde şu an tam bir muamma yaşanmaktadır. Ek dersle ilgili esasların yürürlüğe girmemiş olması ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan ve daha sonra Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2006 tarih 269 sayılı kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları'nın Alan ve Dallarından, hangilerinin uygulamalı dersler olduğunu belirten bir mevzuat hükmü ne yazık ki bulunmamaktadır. Uygulamalı derslerin hangisi olduğu konusu çok önemlidir çünkü bu derslere öğrenci sayılarına göre birden fazla öğretmen girebilmektedir. Bu konudaki araştırmamız için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 02:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Talim ve Terbiye Kurulu ortaöğretimde Haftalık Ders Çizelgeleri İli İlgili Tereddüt Edilen Hususlar konusunda bir açıklama yaparak bazı tereddütleri ortadan kaldırmış olmasına rağmen Mesleki Teknik Eğitimde şu an tam bir muamma yaşanmaktadır. Talim ve Terbiye Kurulunun acilen Mesleki Teknik Eğitimde yaşanan sıkıntılar için de açıklama yapması gerekmektedir.

Ek dersle ilgili esasların yürürlüğe girmemiş olması ve 2575 sayılı Tebliğler dergisinde yayınlanan ve daha sonra Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca 02.06.2006 tarih 269 sayılı kurul kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları'nın Alan ve Dallarından hangilerinin uygulamalı dersler olduğunu belirten bir mevzuat hükmü ne yazık ki bu güne kadar belirtilmemiştir.

Yaptığımız araştırmada daha önce pilot illerde uygulanan ve MEGEP projesi kapsamında bu illere gönderilen 13 /10/2005 tarih ve 4444 sayılı "MEGEP Uygulamaları" ile İlgili Genelgedeki; (Genelge aşağıda yer almaktadır.)

?3. İlgi (d(07.09.2005 tarihli ve 324 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı)) Kararla kabul edilen ve 2005?2006 eğitim ve öğretim Yı8lından itibaren uygulamaya konulan Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarındaki;

b.Haftalık Ders çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarının Alan/Dal bloğunda yer alan Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Geometri, Analitik Geometri ve Yabancı Dil dersleri dışındaki dersler mesleki yeterlikler kazandırmaya yönelik derslerdir, bu nedenle ilgili dersler uygulamalı ders kapsamında değerlendirilecektir?

kükümleri gereğince, kültür dersleri dediğimiz ve genelgede isimleri verilen dersler dışında kalan ve Milli Eğitim Bakanlığının internet adresinde yayınlanan MEGEP kapsamında çalışmaları yapılan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca 02.06.2006 tarih 269 sayılı kurul kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları'nın 42 alanına / 194 dalına ait; Modüler Çerçeve Öğretim Programları, Haftalık Ders Çizelgeleri, Alan ve Dallar çizelgelerindeki Alan/Dal bloğunda yer alan dersler uygulamalı derslerdir.

Örneğin:

Meslek Liseleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı Haftalık Ders Çizelgesi'ne göre

Alan/Dal dersleri Bloğunda Yer Alan Derslerden aşağıdaki dersler uygulamalı derslerdir diğer alan ve dallar için http://megep.meb.gov.tr/indextr.html linkine bakınız.

Alan/Dal dersleri

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Mesleki Gelişim

Elektrik-Elektronik Ve Ölçme

Teknik Ve Meslek Resim

Bilgisayar Destekli Uygulamalar

Endüstriyel Kontrol Ve Arıza Analizi

Dijital Elektronik

Mikro Denetleyiciler

İnternet Ve Güvenlik

Ağ Yapıları

Trafo Sarımı

Elektrik Makineleri Sarım Teknikleri - 1

Elektrik Makineleri Sarım Teknikleri- 2

Büro Makineleri?1

Büro Makineleri?2

Pano Tasarım Ve Montajı

Elektrik Tesisat Projeleri

Zayıf Akım Tesisleri

Yapı Elektrik Ve Kuvvet Tesisleri

Elektrik Motorları

Isıtıcı Ve Pişirici Ev Aletleri

Temizleyici Ve Yıkayıcı Ev Aletleri

Akıllı Ev Aletleri

Soğutucular Ve Klimalar

Kumanda Teknikleri

Asansör Sistemleri

Yürüyen Merdiven/Yol Ve Vinç Sistemleri

Elektrik Makineleri Ve Kontrol Sistemleri

Temel Elektronik Sistemler

Endüstriyel Elektrik Sistemleri

Endüstriyel Elektronik Sistemler

Seslendirme Ve Işıklandırma

Televizyon

Çoklu Ortam Sistemleri

Yangın Algılama Ve Soygun Alarm Sistemleri

Kapalı Devre Kamera Ve Geçiş Kontrol Sistemler

Mobil Telefonlar

Haberleşme Tesisatı Ve İletişim

Tv Anten Sistemleri Kurulum Ve Onarımı

Otomasyon Teknikleri

Programlanabilir Kontrol Sistemleri

Motor Sürücüleri Ve Robotik

Scada Sistemleri

Enerji Üretim Ve Dağıtım Merkezleri

Enerji Nakilleri Ve Koruma Sistemleri

Dağıtım Pano Sistemleri

Koruma Röleleri Ve Modüler Hücreler

Yg Tesis Bakım Onarım Teknikleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber