Maliye Bakanlığı Tedavi ve İlaç Ödemelerine ilişkin genelge yayımladı

Haber Giriş : 20 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Tedavi ve İlaç Ödemelerine ilişkin genelge yayımladı

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.BMK.0.18.102.

KONU: Tedavi ve İlaç Ödemeleri 18.03.04* 04730

............... BAKANLIĞINA
............... GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
............... VALİLİĞİNE
............... REKTÖRLÜĞÜNE
............... BÜTÇE DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
............... SAYMANLIĞINA

11/2/2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tedavi yardımına ilişkin (4) sıra nolu 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile getirilen düzenlemelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1) Anılan Talimatın 14.4 üncü maddesinde ve bu Talimatın eki (EK-3) Protokolün Ödeme Zamanı başlıklı IV üncü bölümünde;

?İlgili kurumlar, reçeteler üzerinde gerekli incelemeyi yaptıktan sonra, bedellerini reçetelerin kuruma veriliş tarihinden itibaren en geç 18 iş günü içinde ödemek üzere gerekli işlemleri tamamlamak zorundadırlar. Kan ürünü ve hemofili reçeteleri öncelikli ödenir.?

denilmektedir.

Söz konusu Protokolün III/5 inci maddesinde ise; eczacının, sözleşme yapmak istediği kuruma ve bu kuruma bağlı vakıf, dernek gibi kuruluşlara bağış yapamayacağı, hediye vb. şekilde katkıda bulunamayacağı belirtilmiş, bu durumun tespit edilmesi halinde sözleşmenin bir yıl süreyle feshedileceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, kurum ve kuruluşlar tarafından; söz konusu Talimat ve Protokolün yukarıda belirtilen hükümlerine uygun olarak reçete bedellerinin 18 işgünü içinde ödenmesi sağlanacak, eczanelerden, Protokol ile tespit edilen iskonto oranı dışında ayrıca ilave indirim veya bağış talep edilmeyecektir.

2) Anılan Talimatın ?24. Yürürlük? maddesinde, 1.3.2004 olarak belirtilen ilaçların kullanımı ve reçetelendirilmesine ilişkin düzenlemelerin yürürlük tarihi 1.4.2004 olarak değiştirilmiştir.

3) Bilindiği üzere, 5027 sayılı 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun 8 inci maddesine istinaden; genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin Bütçe Kanunlarına ekli (A) işaretli cetveldeki tedavi ve ilaç giderleri için ayrılmış ödenekler de harcamanın özellikleri, hazinenin nakit planlaması ve uygulanmakta olan ekonomik programın ilke ve hedeflerine uygun olarak ve kurumların ihtiyaçları dikkate alınarak ayrıntılı harcama programına bağlanmıştır.

Ancak, ödemelerin zamanında yapılabilmesi ve hizmetlerde aksaklıklara meydan verilmemesi amacıyla; kurum ihtiyaçlarına uygun olarak ödeme emirlerinin maliye/bütçe dairesi başkanlıkları ile koordineli çalışılarak dengeli dağılımının sağlanması ve tahakkuk işlemlerinin zamanında yapılması, ödeme emri ihtiyaçlarının ilgili birimlerden talep edilmesi ve saymanlıkların ödemeleri geciktirmeksizin yapmaları hususlarına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılmasını arz/rica ederim.

Kemal Unakıtan
Maliye Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber