Sınıf öğretmenleri de yetiştirme kursu açabilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Mart 2016 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınıf öğretmenleri de yetiştirme kursu açabilmelidir

Şubat 2015 tarih ve 2689 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin "Kurs merkezi ve kurs açma yetkisi" başlıklı 5. maddesinde; " (1) Kurslar, fiziki kapasitesi ve öğrenci /kursiyer potansiyeli yeterli olan resmi ortaokullar, imam- hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi müdürlükleri ne bağlı olarak açılır." hükümleri ile kısıtlamaya gidilerek ilkokullara kurs açma yetkisi verilmemiştir.

Fakat ilkokullarda ders yılı içinde öğretmensizlik nedeniyle boş geçen dersler ve yetersizliği görülen öğrencilere için yetiştirme kursları düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıcahem liselere hem de üniversitelerin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerine yetenekli olan öğrencileri keşfetmek ve bu lise ve üniversitelere girebilmelerini sağlamak amacıyla özellikle spor, müzik ve görsel sanatlar derslerinden de yönetmelik değişikliği ile yetiştirme kursları açılması sağlanmalıdır.

Aslında 27.8.2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Yetiştirme Kursları " başlıklı 50 maddesine göre Aslında ilkokullarda yetiştirme kursları açılmaktaydı fakat bu yönetmelik 26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırıldı ve yeni yönetmelikte yetiştirme kursları yer almadı.

İşte o madde;

Yürürlükten kaldırılan 27.8.2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Yetiştirme Kursları " başlıklı 50. maddesi; "İlköğretim kurumlarının 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında, ders yılı içinde öğretmensizlik nedeniyle boş geçen dersler için öğretim yılının ikinci yarıyılında; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında ders/derslerden ikinci yarıyıl sonunda yetersizliği görülen öğrencilere ise ders yılı bitimini izleyen ilk iş gününden başlamak üzere yetiştirme kursları düzenlenir.

Öğretmensizlik nedeniyle boş geçen dersler için açılacak yetiştirme kurslarında aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Kurslar, ders yılı bitimini izleyen ilk iş günü başlar ve haziran ayının son iş günü biter. Kurs ve sınav süresi azami 10 iş günüdür. Öğrencinin başarısız olduğu her bir dersin kurs süresi, o dersin haftalık ders dağıtım çizelgesindeki ders saati sayısı göz önüne alınarak bir oran dahilinde belirlenir.

b) Bu kursların düzenlenmesinde derslerin aksatılmamasına özen gösterilir.

c) Kurslarda görev verilecek öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevlendirilir.

Ders yılı sonunda ders veya derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için açılacak yetiştirme kurslarında aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Kurslar ders yılı bitimini izleyen ilk haftadan başlamak üzere 10 iş günü süre ile düzenlenir.

b) Yetiştirme kursları; okulun öğretmenleri, kursa katılması gerekli öğrenci sayısı, gerektiğinde her ders için ayrı ayrı öğretmenler görevlendirilerek okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu görevlendirmede, öğretmenlerin ilgi, yetenek ve başarıları dikkate alınır. Kurslar, öğretim programlarına uygun olarak öğretmenlerce hazırlanan ve okul müdürlüğünce onaylanan planlara göre yürütülür.

c) Kurslarda öğrenciler, kendi ders öğretmenleri veya okul yönetimince görevlendiren diğer öğretmenler tarafından yetiştirilir.

d) Kurslarda okulda fiilen çalışan yönetici, öğretmen ve diğer personele görev verilir. Öğretmenler haftada 30 ders saati çalışacak şekilde görevlendirilebilir.

e) Kurslara katılan öğrencilerin devamları zorunludur. Kursa katılan öğrenciden ücret alınmaz.

f) Kursa hastalık ve doğal afet gibi elde olmayan nedenlerle katılamayanların veya katılıp da kurs sonuna kadar devam edemeyenlerin, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla, kurs bitiminde yapılacak olan şube öğretmenler kurulunda başarı durumları görüşülür.

g) Kursa katılan 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıf öğrencileri, okul müdürünün başkanlığında zümre öğretmenlerinden oluşturulan komisyonlarca sınava alınırlar. Komisyonlar, derslerin özelliğine göre sınavların, yazılı, sözlü ya da uygulamalı olarak uygun olan birisiyle yapılmasına karar verir. Bu sınavlar, kursun tamamlayıcısı niteliğinde olup bağımsız sınav olarak değerlendirilemez.

Okul yönetimince kursun son haftasında, öğrencilerin başarısız olduğu ders sayısı da dikkate alınarak yapılacak planlamaya göre sınavlar yapılır ve bu öğrencilerin durumunu görüşmek üzere şube öğretmenler kurulu toplanır.

h) Sınavda geçer not alan öğrenciler, bir üst sınıfa devam ettirilir. Aldıkları geçerli notlar sınıf geçme defterine yazılır. Sınavda başarısız olan öğrencilerin durumu, öğrenci başarısının değerlendirilmesi esaslarına göre şube öğretmenler kurulunda görüşülür.

ı)Yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenler, ders kesimindeki mesleki çalışmalarla ilgili görevlerini yapmış sayılırlar."

KPSS'de öğrenim düzeyi iptali Müzik, resim ve beden eğitiminde yetiştirme kursu açılabilir Yetiştirme kurslarında ders sayısı kotası artılmalıdır Yetiştirme kursları ranta dönüştü

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber