İkramiye yasası, 400 bin kişiyi kapsayacak

Meclise sevk edilen ve 30 yıldan fazla hizmeti olanlara ikramiyelerinin ödenmesine yönelik düzenleme 408 bin kişiyi kapsıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Haziran 2016 19:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İkramiye yasası, 400 bin kişiyi kapsayacak

Hükümetin dün 30 yıldan fazla hizmeti süresi olanların, fazla sürelere isabet eden emekli ikramiyelerinin ödenmesi için TBMM'ye kanun tasarısı sevk ettiği.

Aşağıda tasarının gerekçesi yer almaktadır. Bu gerekçeye göre düzenleme 408 bin kişiyi ilgilendiriyor ve toplamda Devlet 2 milyar TL'lik bir ödeme yapacak.

İşte tasarının gerekçesi:

Tasarı ile, uygulamada karşılaşılan sorunları ve hukuki boşlukları gidermeye yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

I- Emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki otuz yıllık üst sınır Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Buna göre, Anayasa Mahkemesi kararının yürürlük tarihi olan 7/1/2015 tarihinden sonra ilk defa aylık bağlananlara ödenecek emekli ikramiyesinde otuz yıllık üst sınır aranmamış ve ilgililerin emekli ikramiyesine müstahak oldukları hizmet sürelerinin tamamına, her tam hizmet yılma karşılık emekli ikramiyesi ödenmeye başlanmıştır. Anayasanın 153 üncü maddesinde yer alan iptal kararlarının geriye yürümeyeceği hükmü sebebiyle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten önce aylık bağlananlar ile emekli ikramiyesini almadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine, otuz fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödemesi yapılmamıştır. Ancak, söz konusu uygulamaya karşı açılan iptal davaları Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine sonuçlanmıştır. Bu çerçevede, faiz ve yargılama gideri ödenmemesi amacıyla konunun kanuni düzenleme yapılması suretiyle çözüme kavuşturulmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Bu düzenlemeyle otuz yılı aşkın sürede hizmeti olan yaklaşık 408.000 emekli için yaklaşık 2 Milyar Türk Lirası maliyet öngörülmektedir. Bu maliyetin 1,1 Milyar Türk Liralık kısmının 2016 yılı bütçesini; 900 Milyon Türk Lirası anapara ile 80 Milyon Türk Lirası faiz tutarı kadarı da 2017 yılı bütçesini etkileyebileceği değerlendirilmektedir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber