Hakim ve savcı adayı alım sayısı 3 bine çıkacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2 bin 200 olarak açıklanan rakamı 3 bine yükselteceklerini belirtti. Bunun 800'ü avukatlar arasından olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2016 21:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakim ve savcı adayı alım sayısı 3 bine çıkacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kanal 7 Televizyonu'nda yayınlanan "Başkent Kulisi" programında, FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Hakim ve savcılıklarda yaşanan açığa almalarla ilgili vatandaşların 'Yargıda bir aksama olacak mı' diye endişe duymaması gerektiğine işaret eden Bakan Bozdağ, bununla ilgili tedbiri aldıklarını belirtti.

OHAL kararnamesinde Adalet Akademisinde staja devam eden hakim ve savcıların iki yıllık staj süresini tamamlamadan mesleğe kabulüne imkan veren bir düzenleme yaptıklarını anlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu anda Adalet Akademisinde 5 bin 110 civarında adli ve idari yargı hakim ve savcısı stajdadır. Bunun yaklaşık 4 bini biraz geçen kısmı adli yargıda, bin civarındaki kısmı da idari yargıya ait hakim ve savcıdır. İdari yargıda şu ana kadar 550 civarında bir açığa alma var, diğeri adli yargıda. Belki ileride başka açığa almalarda olabilir. Bütün bunlara baktığınızda, bu açığa alınanların yerini dolduracak sayıda hakim ve savcımız var."

Bozdağ, Adalet Akademisinin bu ay sonunda yazılı ve sözlü sınavlarını yapacağını belirterek, HSYK'nin eylül ayı gelmeden bunları kabul edeceğini, böylelikle yargıda bir boşluk olmayacağını bildirdi. Adli tatilde çok istisnai durumlar dışında yargılama yapılamadığını da aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

"Vatandaşımızın işlerinde yargılama faaliyetlerinde herhangi bir aksama bir sorun olmayacak. Vatandaşımız sıkıntıya düşmeyecektir. Bununla ilgili tedbir aldık. Bizim kasım ayında yapmayı düşündüğümüz bin 500 kişi hakim ve savcı alımı sınavı vardı. Bu yaşanan gelişmeler üzerine de 3 bin kişi hakim ve savcı alacağız. Bunların 800'ü avukatlıktan hakim ve savcı olacak. 2 bin 200'ü de diğer hukuk fakültesi mezunlarından hakim ve savcı alımı olacak. Bunları da hemen araziye eğitimleri biter bitmez süreceğiz. İhtiyaca göre HSYK'nın bir yıla düşürme imkanı var. Gerekirse yasada değişiklik yapıp daha öne de çekebiliriz. Yargıda işi olan insanlarımız yargı ne olacak diye düşünmesin. Yargının hali bundan sonra daha iyi olacaktır. Bu operasyonlar Türk yargısını esaretten kurtarma operasyonudur. Yargının bağımsızlığını koruma kollama operasyonudur. Tarafsızlığını yitirmiş artık Fetullah Gülen'e esir olmuş, aklını rehin etmiş bir yapıyı yargıdan temizleyerek onun yerine anayasasına yasalarına ve hukuka bağlı bir yapıyı oluşturmaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber