Darbenin delilleri ABD'ye sunuldu

Gülen'in iadesiyle ilgili olarak ilk kez Ankara'ya gelen ABD'li heyete darbeyle ilgili ifade ve belgeler sunuldu. 15 Temmuz'un FETÖ elebaşısının talimatıyla gerçekleştiğine dair deliller de paylaşıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Ağustos 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbenin delilleri ABD'ye sunuldu

Terörist başı Gülen'in iadesi ve geçici tutuklanması için bugüne kadar hiçbir adım atmayan ABD, ilk defa bir iade talebine ilişkin olarak Türkiye'ye Adalet Bakanlığı'ndan heyet gönderdi. 4 kişilik ABD heyeti, dün sabah saatlerinde Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmelere başladı. Görüşmede heyete darbe girişimi ve Gülen'le ilgili bilgiler sunulup Türkiye-ABD arasında Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması'nın maddeleri yetkilileri bir kez daha hatırlatıldı.

4 TEMSİLCİSİ BAŞKENT'TE

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi için ABD Adalet Bakanlığı'ndan üç, Dışişleri Bakanlığından ise bir temsilciden oluşan dört kişilik heyet önceki gün gece saatlerinde Ankara'ya geldi. Heyet dün sabah saatlerinde Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmelere başladı. Görüşmelerde, FETÖ soruşturmasını yürüten Ankara Başsavcılığı yetkilileri de katıldı.

ABD: RESMEN TALEP EDİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Türkiye'nin, Gülen'in iadesini talep ettiğini teyit edebiliriz" dedi. İadeye ilişkin belge ve materyalleri değerlendireceklerini belirten Toner, darbe girişimi dışında 'diğer sebeplerden dolayı' Gülen'in iadesinin istendiğini söyledi.

DETAYLI BİLGİ

Adalet Bakanlığı tarafından Gülen'in iadesine ilişkin Türkçe ve İngilizce olarak, İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nden 2, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden birer dosya ABD'ye gönderilmişti. İngilizce-Türkçe yazılan ve toplam sayfası 6 bin 382 olan 4 ayrı iade dosyası hakkında detaylı bilgiler hem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri hem de bakanlık bürokratları tarafından ABD'li heyete sunuldu.

İFADE VE DELİLLER

ABD heyetiyle 15 Temmuz darbe teşebbüsünden şimdiye kadar elde edilen ifade ve deliller paylaşıldı. Adalet Bakanlığı yetkilileri 15 Temmuz darbe teşebbüsünün elebaşı Fetullah Gülen'in emir ve komutası altında gerçekleştirildiğine ilişkin önemli delilleri de ABD'li muhataplarına sundu.

BUGÜN DE DEVAM EDECEK

ABD heyeti, bugün de Başkent'te olacak. ABD'li heyetle görüşmeleri Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden yetkililer sürdürecek. Görüşmelerde, ABD heyetiyle 15 Temmuz darbe teşebbüsünden şimdiye kadar elde edilen ifade ve delillerin paylaşılmasına devam edilecek.

ABD 5 KİŞİYİ İSTEDİ

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2011 - 2016 yılları arasında ABD, Türkiye'den 5 kişi için iade talebinde bulundu. Adi suç kapsamında 1 kişinin iadesi kabul edilirken 2 kişi ile ilgili işlemler devam ediyor. Terör suçundan 3 kişinin iadesi istenirken 1 kişi iade edildi, 2 kişi ile ilgili iade işlemleri sürüyor.

Tuğba Özkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber