15 Temmuz'un Nene Hatunları

Meydanların profilini çıkaran uzmanlara göre 'cesur yürekli' kadınların oranı yüzde 40'ın üzerinde. Kamyonuyla çıkan Şerife Boz'la simgeleşen kadınlar o gecenin gizli kahramanları.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Ağustos 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
15 Temmuz'un Nene Hatunları

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen son Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, darbe girişimi sonrası için neler yapılması gerektiğine ilişkin parti yönetiminde bir analiz çalışması yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda detaylı çalışmayı ise kadın kolları gerçekleştiriyor. Yapılan araştırmalar, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi kamyonuyla Taksim'e giden Şerife Boz'da simgeleşen kadınların, "cesur yürek" olduklarını, başka bir deyişle günümüzün 'Nene Hatunları' olduğunu ortaya koydu.

Kadınların yüzde 25'i, darbe haberini TV'lerden öğrenir öğrenmez sokağa fırladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla birlikteyse sokağa çıkan kadınların oranı yüzde 40'ı geçti. Analizlerin ortaya koyduğu önemli bir noktayı, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selva Çam açıkladı. Çam, "Demokrasiyi koruma adına evini bir kenara bırakarak sokağa fırlayan kadınların büyük bölümünün "ev kadını". Kadınlar bu işin yürütücüsü konumunda oldu. Çocuklarını yanlarına alıp meydanlara çıkmamış olsalardı, eşlerini yüreklendirmiş olmasalardı daha farklı bir tablo olabilirdi. Bu anlamda da darbenin kahramanlarının öncelikle kadınlardır" dedi.

SOKAĞA ÇIKANLARIN YÜZDE 71'İ 'PARTİ'SİZ

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selva Çam, darbe gecesi ve sonrasında tutulan demokrasi nöbetlerinde kadınların rolüyle ilgili analizlerle ilgili şu açıklamayı yaptı: "İlk gece sokağa çıkanların yüzde 18'i ev hanımı kadınlar. Ardından meydanlarda demokrasi nöbeti tutan kadınların oranı yüzde 54'ü buldu. Araştırmalarımız, 16 Temmuz'dan sonra meydanlara çıkanların yüzde 71'inin herhangi bir siyasi partiye üye olmadığını gösteriyor. Sokağa çıkanların çoğunluğunun aktif siyasetle uğraşmayan kesim.

Aralıksız nöbet tutanların üçte birini de yine kadınlar oluşturuyor. Demokrasi nöbetlerindeki yaş ortalaması 35. Ayrıca kahramanlıkları medyaya yansımış, simgeleşmiş kadınların dışında, görünmeyen kadın kahramanlarla ilgili de bir çalışma yaptık. Kadınlarımızın hikayesi kaybolmasın istiyoruz. İllerden topladığımız donelerle hem kahraman kadınlarımızın hikayelerini çeşitli dillerde kitaplaştıracağız hem de fotoğraf sergisi açacağız."

Şerife Güzel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber