Erkek memur alınacak ilanı Çubukçu'yu kızdırdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ocak 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nın (MB) 21 Ocak'ta duyurduğu sözleşmeli personel alımı ilanıyla kimi pozisyonlar için sadece erkekleri işe başlatacağını açıklamasının yankıları sürüyor.

MB yetkilileri, adı "evrak memuru" olsa da bu personele yeri geldiğinde dolap ve masa taşıtılacağını vurgularken, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, MB'ye bir yazı göndererek işe alımlarda cinsiyet ayrımcılığı yapılmamasını istedi.

Çubukçu "erkek aday" ifadesinin, AB müktesebatına uyum çerçevesinde Anayasa'da yapılan değişiklikle getirilen "kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" hükmüne aykırı olduğunu belirtti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığı'na geçen günlerde seçilen CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan Toker de, "Türkiye'de kadınların çalışma hayatına katılımı çok endişe verici biçimde giderek azalıyor. Avrupa'da 46 ülkenin ortalaması yüzde 50 dolaylarında, İsveç'te yüzde 80, Türkiye'de ise bu oran yüzde 20" dedi.

MB yetkilileri ise, "Evrak memuru adı altında alınacak personel tamamen fiziksel güce dayalı iş yapacak. Gerektiği zaman bina içinde masayı, dolabı da taşıyacak. Kadınların yapabileceği bir iş değil" görüşünü dile getirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber