Yönetmelik çıktıktan sonra öğretmenlik alan sınav anketi uygulaması ne kadar doğru...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maksut BALMUK

Sayın bakanlığımız yine başta yapması gerekeni sonda yapıyor. Yaptığı mevzuatları, siyasi partilerin, sendikaların ya da yapılan değişikliklerin uygulayıcısı olacakların en küçük fikrini bile sormadan yürürlüğe koyuyor ve sonra bu konuda fikir danışıyor.

Bunun son örneği; kamuoyunu özellikle öğretmen adayları ile onların yakınlarını son zamanlarda bir hayli meşgul eden ?Öğretmenlik Alan Sınavı ? ile ilgili olarak bakanlığımızca anket düzenlenmesidir. Bu anketi de www.meb.gov.tr sitesine koymuştur. Buradan ister öğretmen, ister öğretmen adayı, ister yönetici ya da herhangi bir vatandaş görüşünü belirtebiliyor. Bunu yaparken ne kadar ilginçtir ki bir kişi istediği kadar bu konuda görüşünü belirtebiliyor. Tıklayın tıklayabildiğiniz kadar anlayacağınız.

Bu işin yönetmeliği çıktıktan sonra, hukuki dayanağı oluşturulduktan sonra bu konuda anket yapılmasının sebebini anlayabilmiş değilim doğrusu. Biraz anlama defolu (özürlü) olduğumdan olsa gerek ben bunu anlayamadım.

Ama ben bir tek şey bilirim büyüklerimiz hep doğruyu söyler, hep doruyu bilirler. Mutlaka bu konuda da bildikleri bir şeyler vardır.

Bana kalırsa bu uygulama bakın biz size de soruyoruz diye göz boyamaktan bir şey değildir. Ben bile defolu halimle böyle algılıyorsam bunu, kim bilir insanlarımız ne anlamlar çıkarıyorlardır.

Bence zaman kaybetmeyelim artık. Öğretmen adaylarını iki arada bir derede bırakmaya onların gelecekleri ile oynamaya kimsenin hakkı yok. Yarı yolda at değiştirmenin hiç anlamı yok, kafaları karıştırmanın hiç gereği yok.

Karşılaştığım ve konuştuğum tüm adayların 2 önemli sorusu var:

1-Bu sınav bu yıl yapılacak mıdır?

2-Bu sınav yapılacaksa içeriği ne olacaktır?

Sayın yetkilileri bu konuda kafa yormaya ve bu konudaki sorunları çözmeye davet ediyorum. Unutmayın ki bu insanlar; yıllarca okullarda dirsek çürütmüş ve hak ettikleri değeri görerek mesleğe atanmak için can atan insanlar. Bunların büyük bir çoğunluğu, şu anda öğretmen olarak vatanlarına hizmet etmeleri gerekirken, öğrenci olarak KPSS yi kazanmak uğruna Dershanelerde öğrenci olarak bulunmaktadırlar.

Dershaneler bile şaşırıp kalmışlar bu işe ve ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu sınavda o branşın öğretim teknikleri mi sorulacak? Yoksa O branşın müfredatından mı soru sorulacak? Yoksa bu sınav hiç mi yapılmayacak? Lütfen karar verilsin artık bu konuda.

İnsanlar dershaneye giderken ya da kendi imkanları ile hazırlanırken bu durumu hiç göz önüne almamışlardı ve şu anda şaşkındırlar.

En büyük endişeleri ise sınavın ÖSYM tarafından yapılmayacak olmasıdır. Bu sınav yıllarını öğretmen olmak için harcayan ve okullarından başarı ile mezun olan gençlerimizi hayli üzmüştür. Büyük bir çoğunluğu bu ne demek böyle, bizim üniversiteden aldığımız diplomalara güvenilmiyor mu? Sorusunu sormaktadırlar.

Bu konuda en büyük yanlışlıklardan birisi sınavın böyle bir zamanda açıklanmasıdır. Şahsi kanaatim bu sınav fikri yanlıştır, önce sağlıksız sonuçlar doğuracak anket uygulamasından ardından da bu sınavdan vazgeçilmelidir.

Kimsenin gençlerimizi bu kadar sıkıntıya ve strese sokmaya hakkı yoktur.

Saygılarımla?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber