HSYK'dan 'MİT'den gelen ByLock'çu liste krizi' açıklaması

Bazı basın organlarında çıkan "HSYK da MİT'ten gelen ByLock'çu liste krizi" başlıklı habere ilişkin, HSYK basın açıklamasında bulundu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2017 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK'dan 'MİT'den gelen ByLock'çu liste krizi' açıklaması

HSYK'NIN BASIN AÇIKLAMASI:

AYDINLIK GAZETESİ: HSYK LİSTESİ MİT'E İADE ETTİ

Bugün bir basın organının internet sitesindeki "HSYK da MİT'ten gelen ByLock'çu liste krizi" başlıklı haberde yer alan;

"HSYK'ya ulaşan 400'e yakın FETÖ'cü hakim ve savcılarla ilgili listenin içindeki isimlerin öneminden dolayı MİT'e yeniden kontrol edilmek üzere iade edildiği, bu durumun HSYK içerisinde krize neden olduğu, aynı listenin geri gönderilmesi üzerine yargıçlara operasyon başlatıldığı, bu 400 hakim ve savcının bulunduğu listenin tamamen görevden alınmasının yaratacağı infial ve adalete duyulacak güvenin daha da azalmasına yol açma ihtimali düşünülerek listenin küçük gruplara bölündüğü"

iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

HSYK: İADE DİYE BİR ŞEY OLMADI

Bugüne kadar HSYK tarafından ilgili kuruma iade edilen bir liste olmamış, Kurulumuza iletilen ByLock kullanıcısı hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında titizlikle inceleme yapılarak ayrım gözetilmeksizin gereğine tevessül edilmiş, listede bulunan tüm hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma, görevden uzaklaştırma ve meslekten ihraç işlemleri gerçekleştirilmiştir.

HSYK: LİSTEDE YER ALAN TÜM HAKİM VE SAVCILAR İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kaldı ki tüm ByLock kullanıcılarına ilişkin liste, ilgili kurum tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiş ve listede bulunanlar hakkında yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca gerekli soruşturma başlatılmıştır. Bu listede yer alanlarla ilgili olarak işlem yapmaktan kaçınılması mümkün değildir.

HSYK: FETÖ'YE KARŞI OLAN MÜCADELEMİZ ORTADADIR

HSYK'nın seçimle işbaşına geldiği 2014 yılı Ekim ayından itibaren yargı içinde yer alan FETÖ/PDY üyesi hakim ve savcılara karşı hukuk içinde mücadele yürüttüğü ve özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen ertesinde en hızlı tepkiyi veren kurum olduğu da kamuoyunun malumudur.

Kamuoyunca bilinmelidir ki; bu süreç içerisinde tüm soruşturma, görevden uzaklaştırma ve ihraç kararları Kurulumuzca oybirliği ile alınmıştır.

HSYK Genel Kurulunda haber içeriğinde yer verilen bir gruplaşmanın olmadığı, bu yöndeki iddianın gerçek dışı ve maksatlı olup, kötü niyet taşıdığı aşikardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


AYDINLIK GAZETESİNDE YER ALAN HABERİN TAM METNİ

İhsan DEMİR
İSTANBUL - MİT'in başlattığı ByLock soruşturmasında ByLock kullandığı tespit edilen yaklaşık 400 hakim ve savcıyı içeren liste gereği yapılmak üzere HSYK'ya gönderildi.

Edinilen bilgiye göre listede yüksek yargı ile Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde önemli görevlerde bulunan hakim ve savcılar bulunması üzerine liste yeniden kontrol edilmek üzere MİT'e iade edildi.

İADE KRİZE NEDEN OLDU

Ancak bu iade HSYK içinde Ülkücü demokrat gruba mensup yargıçlarla hükümeti destekleyen Hakyolcular arasında kriz yarattı. Listenin iade edilmesinin 'içindeki bazı önemli isimler kurtarılmak isteniyor' şeklinde yorumlar yapılmasına neden olduğu öğrenildi.

MİT YANLIŞLIK YOK DİYE GERİYE GÖNDERDİ

HSYK içinde bu tartışmalar sürerken MİT'in listeyi 'yanlışlık yok. Liste doğru' üst yazısı ile tekrar HSYK'ya gönderdi. Bir süredir liste ile ilgili operasyonun nasıl yapılacağı tartışıldıktan sonra şöyle bir karara varıldığı belirtildi.

LİSTE GRUPLARA AYRILDI

ByLock kullandığı tespit edilen yaklaşık 400 hakim ve savcının bulunduğu listedeki hakim ve savcılar bir anda görevden alınmayacak. Bu şekilde bir uygulamanın toplumda yaratacağı infial ve adalete duyulacak güvenin daha da azalmasına yol açma ihtimali düşünülerek liste küçük gruplara bölündü. Birbirleri ile irtibatları tespit edilen hakim ve savcılarla ilgili soruşturma küçük gruplara bölünerek peyderpey savcılıklara gönderilecek.

İLK OPERASYON DÜN BAŞLADI

Buna göre de Ankara, Bursa, Safranbolu, Kırşehir, Sungurlu, Konya ve Erzurum'da görev yapan 7 hakim ve savcı dün itibarıyla açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı. Dün geceyarısı da Safranbolu Başsavcısı A.Z.G. gözaltına alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber