Sanık polis: Hayal ürünü ifadeler verdim

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla 80'i tutuklu, 12'si firari 92 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2017 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sanık polis: Hayal ürünü ifadeler verdim

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) şifreli haberleşme programı "ByLock" u kullandıkları iddiasıyla tutuklanan aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 80'i tutuklu 12'si firari 92 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmada kimlik tespitinin ardından sanık savunmalarına geçildi.

Tutuklu sanıklardan Alparslan Karasu, FETÖ üyeliği suçlamasını reddederek, "İddianamede belirtilen iki telefon numarası da bana aittir. Bir numarayı şahsi, diğerini ise iş amaçlı kullanıyordum. İki telefonuma da ByLock yüklemedim ve bu programı kullanmadım." dedi.

Tutuklu sanık Bayram İdiz de iddianamede hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

İdiz, 2006 yılından itibaren emniyet teşkilatında görev yaptığını anlatarak, "Benim ve ailemin bu örgütle hiçbir şekilde bağı yoktur. Yurtlarına, dershanelerine gitmedim. Bankalarından kredi çekmedim. Sendika veya yayın organlarına üyeliğim de bulunmamaktadır. Bana ait olan bir internet hattından ByLock yüklediğim iddia ediliyor. Ben, bu hattı polis memuru Ferhat Kayaalp isimli bir polis memurundan devraldım. Kendisi komşumdu. Ferhat Kayaalp'in İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 'yasa dışı dinleme ve casusluk' suçlamasıyla yargılandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'kod isim' kullanarak dinlediği iddia ediliyor. Bu şahıstan devraldığım internet hattından dolayı 7 aydır tutuklu bulunuyorum. Evimde yapılan aramalarda suç teşkil edecek herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Bu aşamada tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Bezhat Durmuş da, hakkında gözaltı kararı olduğunu öğrenince emniyete giderek teslim olduğunu söyledi.

ByLock kullandığı iddialarını reddeden Durmuş, "ByLock, geçmiş yıllarda App Store'dan satışa sunulmuştur. Bundan dolayı programın bir örgüte ait olduğu iddiaları çürümüştür. Sürümü yenilenmediği için Google Play'dan ve App Store'dan kaldırılmıştır. 2016 ocak ayından itibaren de tamamen kullanım dışı kalmıştır. İddianamede, ByLock programının referans numarasıyla kullanıldığı iddia edilmiştir. Madem referans numarasıyla kullanılıyor benim referans numaram veya bana referans olan no iddianamede yer almamıştır." diye konuştu.

-"Hayal ürünü ifadeler verdim"

Tutuklu sanık Burak Karakaya, emniyet sorgusunda verdiği ifadeleri baskı altında verdiğini savunarak söz konusu beyanlarını kabul etmediğini söyledi.

Gözaltında kaldığı süre içerisinde psikolojisinin bozulduğunu öne süren Karakaya, şunları kaydetti:

"Görev hayatım boyunca hiçbir şekilde soruşturma geçirmedim. İddianamede de belirtildiği gibi FETÖ üyelerinin, teşkilatta önemli mevkilere ve birimlere getirildiği söyleniyor. Ben, meslek hayatım boyunca hiç söz konusu yerlerde çalışmadım. Bu durum bile örgüt üyesi olmadığımı kanıtlar. Emniyette verdiğim ifadelerimi baskı altında söyledim. Hayal ürünü ifadeler verdim. Emniyette bana itirafçı olmazsam tutuklanacağım söylenmişti. Ben de uydurdum."

Duruşmada söz alan bazı tutuklu sanıklar da haklarındaki iddiaları reddederek tahliye talebinde bulundu.

Bugünkü duruşmada tutuklu 25 sanık savunmasını tamamladı.

Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına yarına devam edilmek üzere duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber