Öğretmenlerden Geriye Dönük Ücret İstenebilir mi?

Öğretmenlerin ek ders ücretlerinde, 2006 yılında yapılan düzenleme oldukça büyük sorunlar oluşturmuştur. Zira Kanuni düzenleme Temmuz ayında yürürlüğe girecek şekilde yasalaşmış olmasına rağmen, Kanunun uygulamasını gösteren Bakanlar Kurulu Kararı ancak 16.12.2006 tarihinde yayımlanabilmiştir. Bu aradaki süre farkından dolayı da, ek ders ücretlerinde olumsuz yönde düzenleme yapılan bazı öğretmenlere, geriye yönelik ödeme borç çıkarılmıştır. MEB tarafından yayımlanan genelgenin 21'nci bölümünde bu hususa değinilmiş olup, detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2007 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi'nin 21'nci bölümünde şu açıklama yer almaktadır.

?21- Kararın 32'nci maddesinde, Kararın 01.07.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır. İlgi Karar, 16.12.2006 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmakla beraber 1.7.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Karar'ın yürürlük tarihi olan 01.07.2006 ile Resmî Gazete'de yayımlandığı 16.12.2006 tarihleri arasındaki dönemde uygulamada aşağıda belirtildiği şekilde hareket edilmesi uygun olacaktır:

a) Anılan dönemde, ilgi Karar'ın 16.12.2006 tarihinde yayımlanması nedeniyle ilgi Karar'la yürürlükten kaldırılan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar hükümleri uygulanmak durumunda kalınmıştır. Bu nedenle, her iki mevzuatta yer alan aynı nitelikteki hükümlerden değişikliğe uğrayanların uygulanmasında görevin fiilen yapılmış olması veya yapılmış sayılması gibi hususların dikkate alınması gerekmektedir. Bu durumda, ilgi Karar gereğince fiilen yapılma şartına bağlı ödemeler için geriye dönük bir ödeme yapılmayacak, yapılmış sayılma durumlarında ise ödeme yapılacaktır.

b) Karar'ın 10'uncu maddesinde ilk defa unvanlarına yer verilenler ile önceki düzenlemeye göre haftalık ek ders saatlerinde artış yapılmış olanların ek ders ücreti ödemeleri veya fark ödemeleri 01.07.2006 tarihinden itibaren yapılacaktır.

c) Müdür yardımcılarına, daha önce müdür yardımcıları için de öngörülen belleticilik veya ders dışı eğitim çalışması kapsamında fiilen yaptıkları çalışmalar karşılığı ödenmiş olan ek ders ücretleri geri alınmayacak; ancak, Karar'ın yayımlandığı 16.12.2006 tarihinden itibaren de bunlara bu kapsamda görev verilmeyecektir.

ç) Anılan dönemde fiilen sınav gözcülüğü görevi yapmış olanlara her bir sınav gözcülüğü görevi için 2 saat ücret farkı ödenecek; ancak, söz konusu dönemde komisyon üyeliği görevi yapmış olanlardan 1 saatlik ücretleri geri alınmayacaktır.

d) Yeni düzenleme ile ?ek ödeme? alamayacaklar arasına girenler ile temsil ve görev tazminatı almakta olanlara gerek geriye dönük, gerekse bundan sonra yapılacak ek ders ücreti ödemelerinde, ilgili mevzuatında yer alan hükümler ayrıca dikkate alınacaktır.?

Buna göre Öğretmene; Geriye dönük olarak görevin fiilen yapılma şartına bağlı ödemeler için geriye dönük bir ödeme yapılmayacak, yapılmış sayılma durumlarında ise ödeme yapılacaktır.

Sitemize gelen başvurulardan anlaşılmaktadır ki yeni yayınlanan ?Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar? gereğince yetkililer kişilerden geriye dönük aldıkları ücretleri geri istemektedirler. Bu işlem yeni yayınlanan kararda mevcut olmadığı gibi yayınlanan genelgenin 21. maddesinde de geriye dönük ücret istenemeyeceği ve (c) ve (d) bentlerinde açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber