Mutluluğun formülü bir kase yoğurt

Mutluluğun yolunun bağırsaklardan geçtiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Emeran Mayer, çalışmalarını 'Beyin-Bağırsak Bağlantısı' kitabında anlatıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Temmuz 2017 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Mutluluğun formülü bir kase yoğurt

Mutluluğun yolunun bağırsaklardan geçtiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Emeran Mayer, çalışmalarını 'Beyin-Bağırsak Bağlantısı' kitabında anlatıyor.

Prof. Dr. Emeran Mayer şunları söylüyor: "Ne yerseniz 'o'sunuz, yediklerinize dikkat etmezseniz mutsuz olursunuz. Burası ikinci beyindir. Vücuttaki serotoninin yüzde 95'i de burada saklanır."

Aşırı yemek, bilinçsizce diyet yapmak, sürekli fast food veya hazır gıda tüketmek uzmanlara göre metabolizmaya çok zararlı. Yaşlanma hızlanıyor, ruhsal durum etkileniyor, uyku problemi ortaya çıkıyor. Ayrıca daha birçok rahatsızlık yine bağırsaklarla birebir ilişkili. Uzmanlar bu konuda binlerce kişi üzerinde araştırma yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Emeran Mayer ise bağırsak-mutsuzluk ilişkisi üzerine 'Beyin-Bağırsak Bağlantısı kitabını yazdı.

Paloma Yayınevi'nden çıkan kitapta deneyimlerine ve araştırmalarına yer veren Mayer, bağırsakların ikinci beynimiz olduğunun altını çizerek şunları söylüyor: "Burası 50 ile 100 milyon arasında sinir hücresinden oluşur ki bu omurilikteki sinir hücrelerinin toplam sayısı kadardır. Bağırsakların iç yüzeyinden kan dolaşımına 20 farklı hormon türü salınabilir. Vücuttaki serotoninin yüzde 95'i de burada saklanır. Serotonin, bağırsak-beyin ekseninde önemli bir rol oynayan bir sinyal molekülüdür: Sadece sindirim sistemindeki yiyecekleri hareket ettiren eşgüdümlü kasılmalar gibi normal bağırsak fonksiyonları için gerekli olmakla kalmaz, aynı zamanda uyku, iştah, ağrı duyarlılığı, ruhsal durum ve bir bütün olarak fiziksel sağlık gibi yaşamsal işlevlerde de çok önemli rol oynar."

Kitapta beyin, bağırsaklar ve bağırsakların içinde yaşayan trilyonlarca mikroorganizmanın birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını aktaran Mayer "Bağırsaklarda yerleşik bulunan bağışıklık hücreleri, vücuttaki bağışıklık sisteminin en büyük bölümünü oluşturur. Başka bir deyişle, kan dolaşımında veya kemik iliğinizde bulunandan daha fazla sayıda bağışıklık hücresi bağırsakların duvarında yaşar. Bu hücreleri yediklerimizin içindeki ölümcül olabilecek pek çok mikroorganizmayla karşı karşıya kalan böyle özel bir yerde toplamanın arkasında iyi bir neden yatar. Bağırsaklardaki bağışıklık sistemi, mikrop bulaşmış yiyecek veya su ile sindirim yoluyla vücuda istemeden alınan tehlikeli bakteri türlerini belirleyerek onları yok etme becerisine sahiptir" sözlerini kaydediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber