İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu-Sen: Mülakat kul hakkıdır, kaldırılmalı

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, mülakatın kul hakkı olduğunu, tamamen kaldırılmalı gerektiğini söyledi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2018 10:23, Son Güncelleme : 26 Nisan 2018 13:06
Kamu-Sen: Mülakat kul hakkıdır, kaldırılmalı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kanal B TV'de yayınlanan Güncel programına konuk oldu.

1 MAYIS'TA GERÇEK SORUNLARIN GERİDE KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Kamu çalışanlarının sorunları ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkanımız Önder Kahveci, "1 Mayıs'ta Anıtkabir'de olacağız. 1919 ruhunu yeniden canlandıracağız' dedi. Kahveci, "Emeğin alınterinin sorunların tartışılması gereken bir gün 1 Mayıs ama maalesef bu olmuyor. Her yıl farklı yerlerde yaşanan bazı görüntülere şahit oluyoruz. Basında bu görüntüler öne çıkıyor ve ne yazık ki gerçek sorunlar geride kalıyor.

Bizim amacımız 1 Mayıs'ta kamuoyu oluşturmak. Biz sorunları biliyoruz. Çalışma hayatında farklı istihdam politikaları var. 4-C, 4-B, taşeron, sözleşmeli, vekil vs. bunlar yeniden güncellenmeli. Yoksa bunlar çalışma barışını zedeliyor.

2011 seçimleri öncesi 280 bin civarı sözleşmeli kadroya alındı şimdi de 24 Haziran seçimlerine gidiyoruz. Aynı şey burada da bu yapılabilir ve gündemden bu konular düşürülebilir. 900 bin taşeron kadroya alındı, KİT'lerde olan 50-60 bin civarı taşeron ise alınmadı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nda hizmet alımı yöntemiyle çalışanlar var bunlarda alınmadı. 4-C'liler 4-B'ye geçecek denildi ama haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadan 4-B'ye giydirilmiş bir 4-C oldu. Elbette atılan adımları önemsiyoruz ama eksik kalan yönler düzenlenmelidir. Biz seçim arifesinde bütün istihdam modellerini kaldıralım 4-A'ya dönelim diyoruz.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFININ TALEPLERİ ÇÖZÜLMELİDİR

Yardımcı hizmetler sınıfında olan arkadaşlarımızın bir defaya mahsus memuriyet kadrosuna geçmesi için dilekçe kampanyası yaptık. Bu arkadaşlara motivasyon sağlanmalı. Artık bu konuda beklenti oluştu ve topladığımız dilekçeleri sayın Başbakan'a gönderdik. KPDK toplantısında da sayın Bakan'a durumu ilettim. Bunlar çözülmeyecek bir sorun değil. Gerçekleşebilir bir taleptir. İrade ortaya konursa insanları sevindireceğiz.

MÜLAKAT ÇALIŞMA HAYATINDAN KALDIRILMALI

Mülakat adam kayırmaktır, kul hakkı yemektir. Bu sistem, işe alım ve görevde yükselmelerde uygulanıyor. KPSS ile eleman alıyorsunuz devamında mülakata tabi tutuyorsunuz. 3-5 kişilik heyetle değerlendirme sizi doğru sonuca ulaştırmaz. Kaldıralım mülakatı, yazılı sınavda aldığı puan ve güvenlik soruşturması ile ilk göreve almalar tamamlansın. Görevde yükselmede ise eşit şekilde bir yarış olsun, hakkıyla insanlar görevde yükselebilsin. Mülakat artık çalışma hayatından kaldırılmalı, biz bu sistemi Türkiye Kamu-Sen olarak doğru bulmuyoruz.

Fiili hizmet konusu hazırlık var ama içeriği bilinmiyor. Seçim sathına girdiğimiz dönemde bu nasıl yasalaşır belli değil ama KHK ile düzenleme yapılabilir. Sağlık çalışanlarını da artık bekletmemek lazım. Yapılacak düzenleme, geçmiş hizmetleri ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamalıdır. Dar kapsamda yapılacak olan düzenleme kabul görmez, hakkaniyetli olmaz.

TOPLU SÖZLEŞME MASASI İŞLERLİK KAZANMALI

Emeklilere ikramiye meselesi beklentiler arasında. Ücretler noktasında memurların talepleri yıllarca toplu görüşme ve sözleşme masasında gündeme geldi ama aldığımız ücret artışı enflasyonun üstüne çıkmadı. Enflasyon kadar zam sıfır zam demektir. Enflasyona dayalı ücret artışı tarihe gömülmeli, büyümeden pay alınmalıdır. Sayın Maliye Bakanı da toplumun kesimlerinin büyümeden pay alamadığını ifade etti. Refah payı uygulamasına geçilmelidir. Bu ekonominin de canlanması anlamına gelecektir. Enflasyonun üzerinde nefes aldıracak bir ücret politikasına ihtiyaç vardır. Her ay hazırladığımız asgari geçim rakamları ortada. Kaç tane aile bu rakamlara ulaşabiliyor? O nedenle bir yerden başlamak ve ücretleri iyileştirmek lazım.

Toplu sözleşme masası daha işlerlik kazanmalıdır. Sadece mali haklar değil, biz yüzlerce talep götürüyoruz o masaya. Hepsi müzakere edilmeli, böyle bir düzen kurulmalı. Yetkili konfederasyon başkanı ve sayın Bakan tamam dediği an Toplu Sözleşme bağıtlanıyor. Böyle olur mu? Birkaç saatlik zaman diliminde bunu müzakere edemezsiniz. Verilen yanlış kararların ceremesini yıllardır kamu çalışanları ve emekliler çekiyor. Kayıplar kartopu gibi birikiyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Bizler 1 Mayıs'ta bunları bir kez daha tekrar edeceğiz. Tekrar tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü şimdiden kutluyorum' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber