Milli yönetim için iki alternatif

Devletin yeniden şekillenmesi konusunda iki alternatif üzerinde çalışılıyor. Biri, müsteşarlıklar kaldırılarak, bakan yardımcılıklarının artırılması. Diğeri, bakan yardımcılıkları kaldırılıp, müsteşarlar güçlendirilecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Mayıs 2018 07:35, Son Güncelleme : 01 Mayıs 2018 07:58
Milli yönetim için iki alternatif

Türkiye'nin 25 Haziran sabahı nasıl bir Türkiye'ye uyanacağına ilişkin sorunun cevabı için devlette yoğun bir çalışma yürütülüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devlette nasıl yapılandırılacağıyla ilgili alternatifli planlar üzerinde çalışılıyor.

Devletin yeniden şekillendirilmesine yönelik çalışmalar iki ayaklı olarak yürütülüyor. AK Parti'de oluşturulan uyum komisyonunda devletin yeni dönemde nasıl yapılandırılacağına ilişkin detaylı çalışma yapılıyor. Çalışmanın bir ayağı da Başbakanlıkta sürdürülüyor. Her iki tarafta yürütülen çalışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmelerine de sunulduktan sonra son şeklini alacak.

BAKAN SAYISI 14

Edinilen bilgiye göre iki koldan yürütülen çalışmayla, devletin yeni dönemde nasıl şekillendirileceğine ilişkin alternatifli bir plan üzerinde duruluyor. Buna göre bakanlıkların sayısı 14-15 ile sınırlı tutulacak. Bakanlık sayılarının azaltılması, devlette özellikle icracı kurumlarda karar alma süreçlerini hızlandırmada önemli rol oynayacak.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı gibi şu anda Cumhurbaşkanlığına bağlanan kurumların sayıları artırılacak. Bakanlıklara bağlı kuruluşlar olarak görev yapan kurumlar, bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı'na bağlı olarak çalışmalarını yürütecek. Dolayısıyla bakanlıkların sayıları da buna bağlı olarak azaltılacak.

YARDIMCILAR ARTIRILACAK

Alternatifin birinde, müsteşarlıklar kaldırılarak, bunun yerine bakan yardımcılıklarının sayısının çoğaltılması, genel müdür yardımcılıklarının kaldırılıp, daire başkanlıklarının sayısının artırılması öngörülüyor.

GÜÇLÜ MÜSTEŞARLIKLAR

Devletin yeniden şekillenmesi konusunda üzerinde çalışılan diğer alternatifte ise bakan yardımcılıkları kaldırılıp, onun yerine müsteşarlar güçlendirilecek. Bu yapılanmada da müsteşar yardımcılıklarının kaldırılıp, genel müdür sayılarının artırılması öngörülüyor. Aradaki genel müdür yardımcılığı makamı kaldırılıp, onun yerine, esas işi yürütecek olan birimin yöneticisi olarak daire başkanlıklarının sayısı artırılacak.

Grup toplantısı Perşembe günü

AK Parti'de Perşembe günü saat 11.00'de kapalı grup toplantısı yapılacak. Toplantıda seçim görüşülecek. TBMM Genel Kurulunda ise Yüksek Öğretim Kurulu Kanun Tasarısı ele alınacak.

  • ŞERİFE GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber