DSP-CHP ittifakında 'Vahdettin krizi' çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süren pazarlıklar sonucu 22 Temmuz seçimleri için ittifak kararı alan CHP ile DSP arasında yeni bir kriz çıktı. DSP kanadı, eski liderleri merhum Bülent Ecevit'in "Vahdettin hain değildi." sözlerini ağır bir dille eleştirerek CHP'ye geçen üç eski bakana rezerv koydu.

DSP'liler, CHP lideri Deniz Baykal'dan eski bakanlar Zekeriya Temizel, Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan'ı milletvekili adayı yapmamasını istiyor. Bu isimlere DSP'nin yönetim kademesiyle birlikte Rahşan Ecevit'in de karşı çıktığı öğrenildi. DSP'li bir yönetici, "Deniz Baykal'a bu duyarlılığımız iletilecek. Bizim örgütümüz Ecevit'e ihanet edenleri affetmez. Bu isimler listede olursa güç birliği nasıl sağlanacak? Böyle bir durumda örgütü çalıştıramayız." değerlendirmesini yaptı.

Yıllardır bir araya gelemeyen CHP ve DSP arasında Cumhuriyet mitinglerinin etkisiyle uzlaşma sağlanmıştı. Ancak DSP yönetimi, yıllarca parti vitrininde yer alan isimlerin Bülent Ecevit'e gösterdiği tepkiyi unutmuyor. İki parti arasında ortaya çıkan 'Vahdettin tartışması'nın başlangıcı iki yıl öncesine dayanıyor. Eski başbakan Bülent Ecevit'in 'Osmanlı'nın son padişahı Sultan Vahdettin'in hain olmadığı ve Milli Mücadele'ye destek verdiği' şeklindeki görüşleri kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Toplumun ve tarihçilerin büyük bölümünün destek verdiği bu görüşe en büyük tepki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile DSP'li bazı isimlerden geldi. Ecevit'in son başbakanlığında kabinede görev verdiği Hikmet Uluğbay, Zekeriya Temizel, Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan DSP'den istifa etti. İstifacılar, Ecevit'in Atatürkçülüğünü sorgulayarak, 'Ilımlı İslam modeline dolaylı destek olduğunu öne sürdü. Kamuoyunda aylarca gündemde kalan Ecevit'in bu çıkışına eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, "Ecevit'in beyanı yadırgatıcıdır, Türkiye böyle bir beyanı kaldıracak durumda değildir." sözleriyle tepki göstermişti. Geçen hafta, "Biz sadece DSP ile değil, Ecevit'le bütünleşmek ve Ecevit'i gelecek kuşaklara büyük bir lider olarak aktarmak istiyoruz." diyerek DSP tabanına sıcak mesajlar gönderen CHP lideri Deniz Baykal, Ecevit'i topa tutan isimlerin başında geliyordu. Ecevit, özellikle Atatürkçülüğünün eleştiri konusu haline getirilmesine, "Kimse benden daha Atatürkçü olamaz." sözleriyle cevap vermişti.

Ecevit'i Atatürk'e ihanet etmekle suçlayan Baykal, 24 Temmuz 2005'te düzenlenen 'Lozan Paneli'nde şunları söylemişti: "Geçenlerde çok şaşırtıcı bir gelişme ortaya çıktı. Deneyimli bir siyaset adamımız, Vahdettin'le ilgili bir iddiayı 50 yılı aşkın siyasî hayatının bu aşamasında ilk kez telâffuz etme ihtiyacı hissetti. Vahdettin hain miydi, aciz miydi bilmiyorum; ama biliyorum ki, Atatürkçü olduğunu söyleyerek yola çıkıp, arkasına milyonlarca insanı takan birileri, o insanlara da, Atatürk'e de ihanet etmiştir. Ortada bir ihanet varsa, evet vardır; ihaneti yapan, Atatürkçü olduğunu söyleyerek, peşine Atatürkçüleri takıp onlara ve Atatürk'e ihanet edendir."

Ecevit'e kızıp istifa etmişlerdi

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in 2005'te dile getirdiği 'Osmanlı'nın son padişahı Sultan Vahdettin'in hain olmadığı'na ilişkin sözleri kamuoyunda büyük destek görmüştü. Ancak Ecevit'in kabinede görev verdiği Zekeriya Temizel, Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan, DSP'den istifa ederek Ecevit'e tepki göstermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber