Ordu'da sel felaketi! 8 köprü yıkıldı, 500 kişi etkilendi

Şiddetli yağışın sele neden olduğu Ordu'da biri Karadeniz Sahil Yolu'nda olmak üzere 8 köprü yıkıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "100 mahallemizde ciddi hasar var" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ağustos 2018 07:30, Son Güncelleme : 09 Ağustos 2018 07:58
Ordu'da sel felaketi! 8 köprü yıkıldı, 500 kişi etkilendi

Rize Muradiye'de 2 Ağustos'taki sel faciasından sonra dün de Doğu Karadeniz'in bir başka kenti Ordu, şiddetli yağışla birlikte sel felaketini yaşadı. Ordu'da metrekareye düşen ortalama 80 kilogram yağışla birlikte Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçeleri başta olmak üzere 7 ilçede derelerin taşmasıyla 8 büyük köprü çöktü. Heyelan ve yıldırım düşmesi sonucu 7 kişi yaralandı.

Karadeniz Sahil Yolu çift yönlü trafiğe kapanırken, binlerce araç yollarda, yüzlerce kişi de bulundukları ilçe ve köylerde mahsur kaldı. 500 bin kişinin etkilendiği felakette ilçe merkezlerinde ve köylerde onlarca bina tedbir amacıyla boşaltıldı. Üreticilerin topladığı tonlarca fındık selle birlikte Karadeniz'e aktı. Mahsur kalanların imdadına yetişen 550 personel, 300 iş makinesiyle kurtarma görevi yaptı. Mahsur kalanların bir kısmı helikopter ile bir kısmı kepçelerle kurtarıldı. Kurtarılan fındık işçileri spor salonlarına yerleştirildi.

İşçiler kurtarıldı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sel nedeniyle 100'e yakın mahallede ciddi hasar oluştuğunu belirterek şunları söyledi: "7 ilçemiz, yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı alan bu afetten etkilendi. Biri Karadeniz Sahil Yolu'nda olmak üzere toplam 8 köprü yıkıldı. 7 ilçemizde afet var. 550 fındık işçisi tahliye edildi. Yağış öncesinde meteorolojinin düzenli olarak uyarıda bulunması dolayısıyla gerekli tedbirleri almış, ekipleri hazırlamıştık. Mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. 1'i yıldırım isabet etmesi sonucu yaralanan 7 kişinin ise tedavileri devam ediyor. Tek tesellimiz can kaybı olmaması."

Mahsur kaldılar

Yağmurun sele dönüştüğü Ünye'de Cevizdere Deresi'nin taşması sonucu Samsun-Ordu Karayolu üzerinde bulunan köprü kısmen çöktü. Yol çift taraflı olarak trafiğe kapandı. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Cevizdere üzerinden geçen bir beton köprü de sel sularına dayanamayarak çöktü. Köprüye 100 metre uzaklıktaki bölgede iş yerleri bulunan vatandaşlar mahsur kalarak binaların çatılarına çıktı. Aynı mahallede 3 kişi evden kepçeyle alınarak kurtarıldı.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Üst bölgelerdeki alternatif köprüler de yıkıldı. Can kaybımız yok, göçük altında kalıp yaralananlar hastaneye sevk edildi" dedi. Fatsa ilçesinde de sağanakla organize sanayi bölgesi su altında kaldı. Bölgede caddeler nehre dönerken, bazı fabrikaları su bastı. İlçenin Yalıköy Mahallesi'nde sağanak sonrası Cinli Deresi taştı. Taşkın nedeniyle park halindeki araçlar su altında kaldı. Sular, moloz ve ağaç parçalarını sürükledi. Bölgedeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Ünye'de fabrikada mahsur kalan 165 işçiyle Sarıhalil Mahallesi'nde mahsur kalan vatandaşlar iş makinesi ve helikopterle kurtarıldı.

Kriz merkezi kuruldu

Ordu Valisi Seddar Yavuz, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyararak, "Valiliğimiz koordinesinde kriz merkezi oluşturuldu, devletin tüm imkanları seferber edildi. 165 tekstil işçisi de helikopterle kurtarıldı. Çok sayıda köprü, menfez maalesef şu an için yıkılmış durumda" diye konuştu. Valilikten yapılan açıklamada da Perşembe, Fatsa ve Ünye İlçelerinde metrekareye yer yer 80 kilo yağış düştüğü belirtilirken, bu bölgelerde çok sayıda toprak kayması, su baskını ve dere - ırmak taşması meydana geldiği ifade edildi. Açıklamada çift yönlü trafiğe kapatılan Karadeniz Sahil Yolu'nun da yapılan inceleme sonucu, karayolu üzerinde bulunan diğer köprü üzerinden yeniden ulaşıma açıldığı belirtildi. Açıklamada, "Perşembe ve Fatsa'da risk altında bulunan 8 konut tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Fatsa'nın Eskimadendüzü mevkiinde bulunan 400, Demirci mahallesinde ise 150 fındık işçisi tahliye edilerek, spor salonlarına yerleştirilmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı: Yaralar sarılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketiyle ilgili Ordu Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı telefonla arayarak bilgi aldı. Erdoğan, telefon görüşmesinde yaraların sarılması için tüm imkanların seferber edileceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nu da Ordu'ya gönderdi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım da Ordu Valisi Seddar Yavuz'u arayarak bilgi aldı. (Ankara - Milliyet)

'Devlet karşılayacak'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sel felaketinin yaşandığı Ordu'yu ziyaret etti. Havalimanında, Ünye ve Fatsa ilçelerinde yaşanan sel felaketine ilişkin Ordu Valisi Seddar Yavuz'dan bilgi alan Oktay, incelemelerde bulunmak üzere Ünye'ye geçti. Brifinge, afet bölgesini gezen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve AK Parti Ordu milletvekilleri ile diğer yetkililer de katıldı. Çökmenin meydana geldiği Cevizdere köprüsünde inceleme yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söyledi:

'Köprü telafi edilir'

"Cumhurbaşkanımızın talimatı nettir, hasarlarla ilgili tüm maddi kayıplar devletimiz tarafından karşılanacaktır. Hasar ne ölçüdedir, arkadaşlarımız buna bakacaklar ve zannediyorum kısa bir sürede bu gerçekleşecektir. Yüksek oranda maddi hasar oluşmuştur. Allah'a şükürler olsun can kaybımız yok. Köprü ve yol meseleleri telafi edilir. Devletimiz bunu yapabilecek güce sahiptir."

Enginyurt: Kredi ödemeleri ertelensin

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ordu'da yaşanan sel faleketinin ardından Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'u arayarak bilgi aldı. Enginyurt, bu felakete hidroelektrik santrallerinin (HES) dere yataklarını değiştirmesinin neden olduğu iddiasında bulundu. Bahçeli, Ordu halkının ihtiyaçlarının karşılanması için elden ne gelirse yapılmasını istedi. Bu amaçla bugün basın toplantısı düzenleyecek olan Enginyurt, fındık üreticileri başta olmak üzere sel felaketinden etkilenenlerin kredi ödemelerinin ertelenmesini isteyecek.

Enginyurt, "Can kaybı olmaması çok sevindirici. Lakin mal kaybı var. Fındıkta büyük bir kayıp oluştu. Hükümetten gelecek fiyat beklentisi içindeki insanımız bugün bir afet yaşadı" dedi. (Önder Yılmaz - Ankara)

DENİZDE FINDIK ADASI

Fatsa'da sel ile birlikte denize akan fındıklar açıkta birikip adacık oluşturdu. Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ilçede 30 ton fındığın sel ile Karadeniz'e aktığını açıkladı.

'Fındıkta zayiat var'

AK Parti Ordu Milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve Ergun Taşcı da bölgede incelemelerde bulundu. Taşçı "Fındıkta zayiat var. Zor bir süreç yaşıyoruz. Bu felaketi atlatma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Daha büyük bir yatırımın, daha büyük bir altyapının olması noktasında ciddi ihtiyaçlarımız var" dedi.

'Yollarımız gitti'

Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar da "Stabilize yapmış olduğumuz tüm yollar bozuldu. Bizim 56 mahallemiz var, yüzde 70-80'inde büyük bir arıza var, afet var. Tek tesellimiz can kaybımızın olmaması. Yollarımız tamamen gitti" dedi. Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık da "Son 50 yılın sel felaketini yaşadık. Çok ciddi manada hasar var. Vatandaşlarımızın hayvanları telef oldu. Şu anda 6 mahallemizin köprüleri yıkıldı. Vatandaşlarımızın topladığı 30 ton fındığı sel götürdü. 6 tane mahallemizle ulaşım tamamen kesildi" diye konuştu.

'Afet haritası şart'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun da "Biz Meclis'te özellikle bir afet haritası çıkarılması için soru önergeleri verdik. Karadeniz küresel ısınmayla karşı karşıya. Bu üzerinden siyaset yapacağımız bir şey değil. Bir an önce Karadeniz için afet haritası çıkarılmalı" dedi. (NEDİM KOVAN l MÜCAHİT GÜREL l FERUDUN ALTUNTAŞ l GÖKHAN İÇKİLLİ DHA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber