İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erdoğan: Erken emekliliği kabul etmiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken emekliliği sosyal güvenlikte kabul etmiyoruz, dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ekim 2018 12:09, Son Güncelleme : 16 Ekim 2018 12:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti grup toplantısında konuştu.

ERKEN EMEKLİLİĞİ TASVİP ETMİYORUZ

Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre, emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Emeklilik için 1999 yılına kadar hizmet süresi ve prim ödeme gün süresine bakılmaktaydı. Bu tarihten sonra yaş şartı getirildi.

DERNEĞİN BAŞKANI BİLE SİSTEM DEĞİŞMESEYDİ 38 YAŞINDA EMEKLİ OLACAKTI

Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.

Bu derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının ispatıdır. 1992 yılında SSK'lı olarak girmiş, eski sisteme göre 2012 yılında 38 yaşında emekli olacaktır. Hali hazırdaki kademeli yaşa göre bu hanımefendi 2022 yılında yani 48 yaşında emekli olabilecek. Bu kişi emekliliği kazanmıştır ama emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor.

20 YIL ÇALIŞIP 38 YAŞINDA EMEKLİ OLAN, DEVLETTEN 40 YIL EMEKLİ MAAŞI ALACAKTIR

Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi, 40 yıl çalışmayı devletten maaş ve sağlık sigortası alacak demektir. Buna dünyanın hiçbir sosyal güvenlik sistemi dayanamaz.

ORTALAMA İNSAN ÖMRÜ ÜLKEMİZDE 78'E ÇIKTI

Ortalama insan ömrünün 60'ı bile bulmadığı dönemlerde 40 yaşında emekli olmanın belki bir izahı vardır. Ama bugün ülkemizde insan ömrü 78'i geride bıraktı.

48 YAŞINDA EMEKLİ OLAN DAHİ 30 YIL SİSTEMDE KALACAKTIR. AVRUPADA SİSTEMDE KALMA SÜRESİ 20 YILDIR

Bırakın 38'i, 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Avrupa'da bu rakam 65'tir. Türkiye kademeli olarak 65'e çıkmaya çalışıyor. Ortalama sigortalılık süresi 26 iken emeklilikte geçen süre 27-31'dir. Avrupa'da ise 35 yıl ortalama sigortalılık süresi ve 20 yıl emeklilikte geçen süre bulunmaktadır.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SAYISI 6,3 MİLYON

Emeklilikte yaşa takılanlara gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. 1 milyonu memur.

YILLIK MALİYEİ 26 MİLYAR TL

Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar TL'dir.

Bu teklif toplamda 750 milyar liralık bir maliye ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde bu yükü nasıl milletin sırtına yükleriz. Ekonomik kurtuluşu savaşı verirken bir taraftan fırsatçı stokçular varken bir de bunlar türedi. Erken emekli olup gidip başka bir işte çalışmaya devam edecek. Buna hak denmez.

Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu, onlar bile şuan üste çıkarmaya çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber