'37 bin 710 adres değişikliği haksız şekilde yapılmıştır'

İçişleri Bakanı Soylu, "26 doğu ve güneydoğu ilimizde 37 bin 710 adres değişikliği haksız, gerçeğe uygun olmayan şekilde yapılmıştır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2019 16:43, Son Güncelleme : 20 Ocak 2019 18:43
'37 bin 710 adres değişikliği haksız şekilde yapılmıştır'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ana kadar seçimlerle ilgili yaşanan yaklaşık 40 hadisenin 23'ünün muhtar adayları arasında cereyan ettiğini belirterek, "31 Mart, PKK'nın yapabildiği her noktada eylem ve etkinlik göstermeye çalışabileceğini değerlendirdiğimiz bir seçimdir." dedi.

Soylu, Gaziantep'teki bir otelde 11 ilin yöneticileriyle, seçim güvenliği toplantısında buluştu. Bakan Soylu, toplantının açılışında, 31 Mart Yerel Seçimleri münasebetiyle, alınacak güvenlik önlemlerini değerlendirmek üzere bir araya gelindiğini söyledi.

"Seçim Bölge Güvenlik Toplantıları"nın dördüncüsünü Gaziantep'te düzenlediklerini ve toplantıda Adana, Antalya, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mersin, Niğde, Gaziantep, Hatay, Kilis ve Osmaniye'de görev yapan vali, vali yardımcısı, il emniyet müdürü ve il jandarma komutanlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Soylu, yaklaşan yerel seçimin, ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

Her secimin kendine ait bir anlamı, onemi ve topluma verdigi bir mesajı olduğunu ifade eden Soylu, son 5 yılda gerceklestirilen 6 secimin, kendi anlamlarının dısında istikrar, degisim, gelecek gibi anlam ve tariflere sahip olduğunu belirtti.

- "Artık herkes isine gucune bakacak"

Turkiye'nin son 5-6 yıldır olaganustu zor sureclerle karsı karsıya kaldığını, teror, goc ve ic istikrarına yonelik tehditlerle, darbe girisimleriyle, kirli yapılanmalarla es zamanlı olarak mucadele ettiğini anımsatan Soylu, sistem hatalarına karsı bir refleks olarak hukumet modeli uzerinde onemli bir degisim gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

İçişleri Bakanı Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"31 Mart yerel secimleriyle beraber bu kritik donemin son secimi gerceklesecek ve yaklasık 4,5 yıllık, secim olmayan bir zaman dilimine gecilecektir. Deyim yerindeyse artık herkes isine gucune bakacaktır. 31 Mart Yerel Secimlerinin bu rahatlatıcı karakterini ters yuz etmeye calısan, elde etmeyi arzuladıkları neticeleri genel siyasete samil etmeye, buradan siyasetin butununu yeniden dizayn etmeye calısan, kısacası belediye secimlerinden hukumet formulleri uretmeye calısan birtakım anlayısları hep birlikte takip ediyoruz. Elbette ki boyle yorumların ve hesapların olması siyasetin dogasında var olan bir seydir. Keza ozellikle bugunlerde secimlerin guvenilirligine iliskin bir kara propagandayı ısrarla surduren bir irade hala isbasındadır. Bugun hala parmak boyasının geri gelmesini onerenler, buna gerekce olarak da milletimizin demokrasi kulturune hakarete varacak sozde tahliller ortaya koyan modası gecmis kalemler var. Bu kafaların Turkiye'yi geriye dondurme takıntısını anlayabilmek mumkun degil. Bu bir gericiliktir. Turkiye dijital donusumunu gerceklestirirken, birilerinin bu gelismeyi itibarsızlastırmaya calısması, bize hala 'Siz yapamazsınız, siz beceremezsiniz, parmak boyasına geri donun' demesi kabul edilebilir bir anlayıs degildir."

- "Bu seçimin kazananı mutlaka Türkiye olmalıdır"

Bakan Soylu, bunun bir hezeyan hali olduğunu ve milletin demokrasi anlayısına, secim kabiliyetine alenen hakaret niteliği taşıdığını dile getirerek, bunların hicbirinin dogru yaklasımlar olmadığını vurguladı.

Seçimin bir hizmet yarışı olduğunu anımsatan Soylu, "Bunun kazananı mutlaka Turkiye olmalıdır. Dolayısıyla ben bu secimi bir rahatlama, istikrarın ve toplumsal barısın, kardesligin, huzurun gelecege tasınması secimi olarak gordugumu ifade etmek isterim. Elbette ki bu bakıs, secime ait guvenlik yukumluluklerimizi, tedbirlerimizi hafifletiyor degildir. Bilakis arttırmaktadır." diye konuştu.

- Haksız adres değişiklikleri

Seçimlerle ilgili nakillere ilişkin yapılan tartışmalara da işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

"Nakillerle ilgili çalışmalar 2018 yılının Ekim, Kasım, Aralık aylarında doğal olarak başladı. Biz de bakanlık olarak Eylül ayında valiliklerimize yazı yazdık. Sonra bunu bir kez daha tekrarladık. Dedik ki bu dönemlerde hakikaten hem ihtiyacı ve hakkı hem de gerçekliği olmayan, seçimlerin sonuçlarında bazen birilerinin ısrarlarını kırarak, bazen manipülasyona alet olarak bir takım haksız seçmen taşımaları olabilir. Buna ait tedbir alınmasını istedik. 26 doğu ve güneydoğu ilimizde ekim-aralık dönemlerinde seçmen taşıma konusunda yaptığımız tespitlerle, 17 Ocak tarihine kadar incelenmiştir. Yani 26 doğu ve güneydoğu ilimizde 37 bin 710 adres değişikliği haksız, gerçeğe uygun olmayan şekilde yapılmıştır. Hepsi tespitli. Gerekli birimlere iletilmiştir. 37 bin 710 bin haksız adres değişikliği yapıldığını da buradan duyurmak istiyorum. Bu konuda en çok zıplayan, terör örgütünün siyasi şubesi. Çünkü seçim günü inip oy kullanmak isteyecek."

Önceki secimlere iliskin yaptıkları analizlerin, yerel secimlerde, diger secimlere gore guvenlik ihlallerinin daha fazla oldugunu ortaya koyduğunu belirten Soylu, "Burada ozellikle muhtarlık secimlerinin de kendine ait bir rekabeti soz konusudur. Şu ana kadar secimlerle ilgili yaklasık 40 hadisenin 23'u muhtar adayları arasında cereyan etmistir. Dolayısıyla bu noktada tedbirlerimize ve yonlendirmelerimize agırlık veriyoruz." dedi.

- "Seçimlerde 553 bin personelimiz gorev basında olacak"

31 Mart seçimlerinin guvenlik acısından teknolojinin ve personel kapasitesinin en ust noktada kullanıldıgı bir secim olacağını dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kampanya doneminde miting alanlarının guvenliginde İHA-İKU, helikopter ve 'drone'larla izleme yapılacak, agırlıklı olarak tum kolluk birimlerimizin sahada gorev yapmasına gayret edilecektir. Secim gunu ise Sahil Guvenlik Komutanlıgı personelimiz dahil toplam 553 bin personelimiz gorev basında olacaktır. Secim guvenligini sabote etme tehlikesine karsı saha istihbaratlarına agırlık verilecek olup, bunların dijital platformlardaki izleri de aynı sekilde takip edilecektir. Yine teror olaylarına, secim guvenligini tehlikeye dusurebilecek hadiseleri onlemeye yonelik olarak yol kontrollerine de agırlık verilecektir. Ayrıca hassas kisi ve yerlerin korunması, parti binalarının ve secim burolarının provokatif saldırılara karsı korunması yonunde tedbirler de alınacaktır. Şunu acıklıkla ifade edeyim, 31 Mart Yerel Secimleri, PKK'nın yapabildigi her noktada eylem ve etkinlik gostermeye calısabilecegini degerlendirdigimiz bir secimdir. Çunku ozellikle gorevlendirme yaptıgımız belediyelerde ciddi kan kaybetti. Burada hem prestij hem de lojistik kaynak anlamında buyuk kayıpları oldu. Şimdi onları telafi etmek isteyeceklerdir. Dolayısıyla her turlu teror eylemine karsı, hicbir detay atlanmadan tedbir alıyoruz."

- Siber güvenlik

Soylu, siber guvenlik alanında son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde küresel ölçekte başarılar sağlandığına değinerek, "Bu cercevede; sosyal medyadan provokasyon olusturmaya, toplumu manipule ederek kitlesel hareketlilik hedefleyenlere karsı, secime ozel olusturacagımız 'Bilisim Suclarıyla Mücadele Ekipleri'miz secim suresince gorev yapacaklardır." ifadesini kullandı.

Bu ekiplerin bankaların ve kamu kurumlarının veri guvenligi hususunda da teyakkuz halinde olacağına işaret eden Soylu, emniyet ve jandarma birimleri için merkez ve illerde olmak uzere secim koordinasyon merkezleri olusturduklarını, buralarda toplam 6 bin 939 personel gorevlendirerek eğitim olanağı sağladıklarını bildirdi.

Soylu, ayrıca secim guvenliginden sorumlu 81 ilin emniyet mudur yardımcıları ve guvenlik sube mudurlerine de video konferans yontemiyle egitim verdiklerini söyledi.

Secim takvimi ve hukuk surecleri konusunda da eğitimler düzenleneceğini anlatan Soylu, bir sandıkta vuku bulacak basit bir tutanak yanlısının, ulke gundemine oturabildiğini anımsatarak, secim takviminin de iyi takip edilmesine önem verdiklerini belirtti.

Soylu, sandık guvenligi noktasında hem kolluk personeli hem de oy pusulalarının toplanması, tasınması noktasında tedbirler aldıklarına dikkati çekerek, sandık guvenliginden sorumlu kolluk birimlerinin listesinin, ilce secim kuruluna onceden bildirileceğini, sandık guvenliginden sorumlu yetkililerin, sandık kurulu baskanlarına kendilerini bizzat tanıtacaklarını aktardı.

Oy pusulalarının il ve ilçelere naklinden itibaren kamera goruntusu olan alanlarda muhafaza edileceğini anlatan Soylu, muhafaza ve nakil sırasında gereken tedbirlerin planlandığını, yine sandık cevrelerinin aydınlatmalarına ozen gosterileceğini, bu noktadaki eksikliklerin seçim gününe kadar giderileceğini ifade etti.

Kurgu ve manipulasyon yapmaya donuk faaliyetler noktasında teyakkuz halinde olacaklarını belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Mesela secim oncesinde oy kullanılacak mekanlarda video cekimi yapanlar olabilir. Bu videoları secim sonrasında sanki secim sırasında yasanmıs bir hadise gibi servis etmeye calısanlar olabilir. Aynı sekilde sehir copluklerinde benzer organizasyonlar icinde olan kisiler olabilir. Bu turden supheli durumlara karsı da arkadaslarımızın dikkatli olmalarını rica ediyorum. Bir diger dikkat cekmek istedigim konu, risk analizleri. Bunu mutlaka en kucuk birimde dahi yapmaya gayret edelim. Gecmiste yasananlar, bize mutlaka bazı ipucları verir. Şehirde secim doneminde ne tur olaylar yasanmıs, birbiriyle catısan gruplar hangileridir, sehirde veya ilcede hassas noktalar, hassas kisiler kimlerdir, bunları mutlaka tespit edip tedbir alacagız. Özellikle korunması onem arz eden kanaat onderleri, asiret reisleri ve onde gelenleri ile ilgili dikkatimizin ust duzeyde olması ve bu noktada bosluk bırakılmaması da yine secim guvenliginin kilit hadiselerinden bir tanesidir."

Türkiye'deki secim katılım oranlarını, batı demokrasilerinin ruyalarında goremediğini ifade eden Soylu, Ben bu secimlerin ulkemize, demokrasimize, istikrarımıza buyuk bir rahatlama, insanımıza buyuk bir mutluluk, ulkemize kuvvet getirecegine inanıyorum." diye konuştu.

- Hatay'daki iddialar

Suriyeli misafirlerle ilgili manipülasyonların yapıldığına da işaret eden Soylu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın sözlerine değindi. Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı çıkıp neler söylüyor. Madem böyle toplumu tahrik etmeye gidiyorsun, sana cevap verdik. Adam ol, sen de cevap ver. Ben bakan olarak yalan söylediğini söylüyorum. Neymiş, Altınözü, Yayladağı ve Reyhanlı'da şu anda Suriyeli kardeşlerimiz belediye başkanı adayı olsa kazanacakmış. Böyle milleti tahrik eden, millete yanlış bilgi veren, kamu sorumluluğundan uzak bir adamsın sen. Bunun için gerekli soruşturmayı başlattığımızı da söylemek istiyorum. Öyle tahrik etmeye çalışacaksın, yanına kalacak? Kamu sorumluluğu olan bir kişi olacaksın, böyle yanlışlar da yanına kalacak? Ben yanlış yapıyorsam benim de yanıma kalmasın. Bu tip manipülasyonlara hiçbirimizin hakkı yok. Halkı böyle bölmenin, yalanlarla halkın değerleri üzerinden istismar edecek bir anlayışın, hukuk açısından elbetteki gerekli değerlendirmeleri yapılıp, ortaya konacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber