Okulda; Bakteriyel enfeksiyonların tespiti için optik görüntüleme probu geliştirildi

Adana Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Melis Yüksek (10. Sınıf) , öğretmeni Tolgahan Bostan danışmanlığında bakteriyel enfeksiyonların tespiti için optik görüntüleme probu geliştirdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mart 2019 13:26, Son Güncelleme : 08 Mart 2019 13:37
Okulda; Bakteriyel enfeksiyonların tespiti için optik görüntüleme probu geliştirildi

Adana Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Melis Yüksek; "Spesifik mikrobiyal türler; organizmanın seçilerek üretilmesini sağlayan bir takım özel kültür ortamlarına ekilmesi ile tespit edilebiliyor ya da Gram boyama gibi fizyolojik özelliklerinin hedef alındığı boyama yöntemleri, morfolojik koloni özellikleri, farklı kültür ortamlarında üreme özellikleri ve organizmanın oluşturduğu veya tükettiği metabolit özelliklerine bakılarak tanımlanabiliyor.

Araştırma, bakterileri tespit etmek ve sonuçları daha hızlı ölçmek için non-invazif ve acil bir yöntem bulmak, S. aureus gibi bakteriler için yüksek afiniteye sahip yeni bakteriyel probları başarılı bir şekilde oluşturabilmeyi amaçlamıştır.

Çalışma da, floresan boya problarının bakterileri tespit etmek ve aynı anda konumu işaretlemek için floresan görüntüleme teknolojisini kullanmayı tercih ettim.

Gelecekte daha doğru tespit yapabilmek için spesifik bakteriler için ligandlar geliştirmeye çalışılabilir. Ayrıca gelecek araştırmaların bakteri türlerini daha fazla tespit edip daha etkin hale getireceğini umuyoruz.

Şu anda, görünür floresan ve yakın kızılötesi olan bakteri probları üzerinde iki tip floresan boyalar geliştirdik. Floresan gözlemi basittir, tespiti hızlıdır, ancak floresan mutlaka bakteriyel enfeksiyona bağlı değildir ve birkaçı kendiliğinden oluşur, kızılötesi ışık bu tür şüpheleri önleyebilir, ancak görünür floresandan gözlemlemek daha zordur.

Bu yöntemin mevcut klinik test yöntemlerini geliştirmesi beklenmektedir. Buna dayanarak, yerel tedaviyi kolaylaştıracak ve tıbbi maliyetleri azaltacak olan klinik testlere de uygulayabiliriz." dedi.

Adana Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Melis Yüksek Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından ödüllendirildi.

Bu yıl 50. si düzenlenen Tübitak 2204/A Lise Öğrencileri arası Araştırma Projeleri Yarışması Biyoloji alanında bölge birincisi olarak Finallere katılmaya hak kazanmıştır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber