Toplu Görüşmelerin 4. Turunda Neler Yaşandı?

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelerin 4'üncü turu sona erdi. Başbakanlık Merkez Binada yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından ortak açıklama yapıldı. Mali ve sosyal hakların konuşulacağı 5'inci tur görüşmeler 27 Ağustos Pazartesi saat 10.00'da yapılacak.
23 Ağu 07 16:20 Kamu-Sen, Anayasa değişikliği için Meclis'te destek arıyor
23 Ağu 07 15:05 Pazarlık başlamadan, Memur-Sen taleplerinde indirime gitti
23 Ağu 07 14:37 Memurun mali hakları Pazartesiye kaldı
23 Ağu 07 14:30 Memurlara, grevli toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunda mutabakata varıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerin dördüncü turu sona erdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ile beraber açıklama yaptı. Şahin, demokratik haklar ile şu ana kadar yapılanları içeren raporun üzerinde çalıştıklarını belirterek, grev ve toplu sözleşme haklarını görüştüklerini ifade etti. Konfederasyonlardan Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olması isteğinin geldiğini kaydeden Şahin, bu adımları atmak için Anayasa değişikliğinin gerektiğinin altını çizdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SENDİKALARIN TALEPLERİNİN DE ALINMASI İSTENECEK

Şahin, ?Anayasa değişikliği bir hükümet sorunu olmaktan ziyade, TBMM'nin yapacağı çalışma sonucu gerçekleşir. Bir hükümet tasarısı ile Anayasa'nın değişikliğinin parlamentoya bildirilmesi mümkün değil. Ancak, en az 184 milletvekili imzalı taleple meclis gündemine gelmektedir? diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin 53. madde taleplerini karşılayacak olan Anayasa değişikliğinde görüş birliğine vardıklarının ifade eden Şahin, hükümetin kapsamlı bir Anayasa değişikliği üzerinde çalıştığını vurguladı. Şahin, Anayasa değişikliği paketinin içerisinde sendikaların ve konfederasyonların bu taleplerini karşılayacak taleplerin ele alınmasını prensip olarak kararlaştırdıklarını dile getirerek, konfederasyonların iktidar ve muhalefet parti yetkilileri ile görüşerek, bu değişiklik talebini ileteceklerini kaydetti. Şahin, kapsamlı bir Anayasa değişikliğinde bu konuların ele alınması için görüş birliğine vardıklarını söyledi.

4688 SAYILI TOPLU GÖRÜŞME YASASINI DEĞİŞTİRMEK İÇİN ADIM ATILDI

Toplu görüşmelere dayanak olan 4688 sayılı yasada da değişiklik yapılması düşüncesinin toplantıda dile getirildiğini anlatan Şahin, ?Bu konuda da komisyon kurarak hangi maddelerde ne gibi değişiklikler yapılacağını, oluşturulan bu taslağın tasarı olarak meclise göndermek üzere Bakanlar Kurulu'na sunmayı da kararlaştırdık? dedi.

Yerel Yönetim Bakanlığı'nın kurulmasının hükümetin kısa vadeli çalışmaları içerisinde olmadığını ifade eden Şahin, orta ve uzun vadeli programında yer alabileceğini kaydetti.

5. TOPLANTI 27 AĞUSTOS'TA

Şahin, Pazartesi saat 10.00'da yeniden mali ve sosyal hakları görüşmek üzere bir araya geleceklerini açıklayarak, şöyle konuştu:

?Taleplerin karşılığı 5.3 milyar YTL ile 10.6 milyar YTL arasında olduğunu dün açıklamıştık. Bunun üzerine Memur-Sen taleplerini revize etti. Revizyon düşme yönünde. Komisyon bu revize ışığında raporunu tekrar gözden geçirecek. Yarın ilgili iki bakan arkadaşla bu rapor üzerine çalışma yapacağız. Raporu Pazartesiye hazırlanmış oluruz.?

Konfederasyon ve sendikaların kamu görevlilerine siyaset yapma hakkı tanınması konusunda talepleri olduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, ?Bu da Anayasa değişikliğini gerektiriyor. Anayasa'nın 60. maddesi bağlamında ele alınacak bir konudur. Şu anda geniş kapsamlı yapılmakta olan Anayasa değişikliğinde bunların yer alması gerektiği konfederasyonlar siyasi parti temsilcilerine iletecek? dedi.

Dün gündeme alındığı açıklanan 4/B ve 4/C gündem maddesinin bugün ele alınmadığını, bundan sonraki toplantılarda ele alacaklarını söyledi.

MEMUR-SEN VERGİ İNDİRİMİNDEN VAZGEÇTİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu memur ve toplu sözleşme hakkının yanında iş güvencesinin de kaldırılmamasını talep ettiklerini belirterek, ?Hem toplu sözleşme hakkımız olsun hem iş güvencemiz olsun. Toplantıda şöyle bir mantık vardı hem toplu sözleşme hakkınız olacak hem de iş güvence hakkınız. Toplantıda bu olamaz yönünde bir mantık vardı? diye konuştu.

Mali haklarda bir revizyona gittiklerini açıklayan Aksu, 250 YTL'den vazgeçmediklerini sadece kalemleri değiştirdiklerini söyledi. Taban aylığına yansıtılan 250 YTL seyyanen aylığın vergi dilimine girmesi nedeniyle 353 YTL'ye yükseldiğini söyledi. 250 YTL'yi vergi dilimine girmeyen denge tazminatına aktardıklarını açıklayan Aksu, ek tazminat alamayanlar için ise 50 YTL seyyanen zam istediklerini kaydetti. Yüzde 2 tazminat artı yüzde 2 maaş katlarının yükseltilmesini talep ettiklerini vurgulayan Aksu, ?Vergi dilimi talebinde Maliye Bakanlığı 11 milyon kamu çalışanı olarak hesaplamış. Biz bunu hesaplarken 1 milyon 600 bin memur olarak düşünmüştük. Maliye Bakanlığı'nın hesaplarına göre rakam uçuk çıkıyor. Biz de bu yüzden bu talebimizden vazgeçtik? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber