Geliştirme ödeneğinde görevlendirme süreleri

Yükseköğretim kurumlarında görevli akademik personele geliştirme ödeneğinin ödenmesinde görevlendirme sürelerinde takvim yılı uygulamasına dikkat edilmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ekim 2019 00:04, Son Güncelleme : 12 Ekim 2019 20:56
Geliştirme ödeneğinde görevlendirme süreleri

Soru:

Sayın ilgili,

Aşağıda size yönelttiğim soru ülkemizde geliştirme ödeneği alan herkes için faydalı olacaktır. Katkı ve cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bir devlet üniversitesinde Prof.Dr. unvanıyla görev yapmaktayım. En son aldığım maaşın eksik yattığını öğrendikten sonra ilgili birime müracaat ettim. Cevaben, görevli izinli olduğum süreleri hesaplamışlar ve bir takvim yılı içinde 30 günü aşan her ay için geliştirme ödeneğinin kesileceğini söylediler. Hemen belirteyim, ben her hafta 2 gün ücretsiz ve görevli izinli şehir dışına çıkıyorum. Hiçbir zaman bir kereye mahsus 30 gün izin almadım.

Sorum şudur: benden geliştirme ödeneğinin kesilmesi doğru mudur, doğruysa yasal mevzuatı nedir?

Vereceğiniz cevap Türkiye'de emsal teşkil edecektir diye düşünüyorum.

Cevaplarsanız çok sevinirim. Saygılarımla.

Cevap:

Geliştirme ödeneğinin öğretim elemanlarına verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu ödenekten yararlanacak olan iller ise Bakanlar Kurulu tarafından 04/04/2005 tarihinde yürürlüğe konulan "Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararın"da tespit edilmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararının 6/d maddesinde; "2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi ile mevzuatı uyarınca yurt içi veya yurt dışında geçici görevlendirme sebebiyle ayrılmalarda 15 güne kadar olan süreler için (ancak, bu bent uyarınca ödenecek geliştirme ödeneğinin toplam süresi, her ne suretle olursa olsun bir takvim yılı içinde 30 günü geçemez), fiilen çalışma şartı aranmaz." ibaresi yer almaktadır.

Sorunuzda belirtilen husus dikkate alındığında; her hafta 2 gün görevlendirme aldığınız anlaşılmaktadır. Bu durum 16 haftada 32 gün görevlendirmeye tekabül etmekte olup, 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca bir seferde 15 gün üzeri görevlendirmelerde ve ayrıca bir takvim yılında toplamda 30 günü aşan görevlendirmelerde aşan kısmın kesintiye uğraması yasal mevzuata uygundur.

Sonuç olarak, 2547 sayılı kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yapılan görevlendirmeleriniz bir takvim yılı içinde 30 günü aştığı için aşan kısım kadar geliştirme ödeneğinizden kesinti yapıldığı değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber