Her Bakanlık ve Genel Müdürlükte bir Teftiş Kurulu bulundurulması uygulamasına son verilmelidir

Haber Giriş : 10 Mayıs 2003 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her Bakanlık ve Genel Müdürlükte bir Teftiş Kurulu bulundurulması uygulamasına son verilmelidir

Kamu kurumlarındaki birimlerle ilgili değerlendirmeler yapılırken, en ağır değerlendirme Teftiş Kurulları hakkında, tetikçi nitelemesi şeklinde yapılır. Bu yargının oluşmasında, her siyasi iktidar değişikliği sonrasında bu kurulların yaptığı işlemlerin sayısındaki olağanüstü artış etkili olmuştur. Gerçekten de her iktidar değişikliğinde önce Teftiş Kurulları değiştirilmekte, sonra iktidara yakın müfettişler öne çıkmakta, iktidara uzak kişiler ise pasifize edilmektedir. Bu değişikliklerden sonra da sıra kamu kurumunun eski defterlerinin karıştırılmasına, elimine edilmesi düşünülen kişilerle ilgili bulgular bulunmasına gelir.

Bu uygulama hep vardı ve bu sistem korunmaya devam ettikçe var olmaya devam edecektir.

Şimdilerle AKP iktidarının, Teftiş Kurullarında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu türünden bir yapılanmaya gittiği belirtilmektedir. Bu uygulama şayet mevcut teftiş kurullarının siyasi iktidardan bağımsız bir şekilde teşkilatlanması şeklinde oluşacak ise elbetteki çok yararlı olacaktır.

Bugünkü cari uygulamada; her Bakanlıkta, her Genel Müdürlükte var olan Teftiş Kurullarının büyük psikolojik baskısı nedeniyle, kamu kurumlarındaki hiç bir yönetici insiyatif almaya çalışmamaktadır. Bazı kamu kurumlarındaki en üst yöneticiler, kendi uhdelerinde olan imza yetkilerinde bile mümkün olduğunca diğer yöneticilerin de evraka imza atmasını istemektedirler. Yöneticilerin bu tür uygulamalarının arka planında, her iktidar değişikliği sonrası yaşanılan Teftiş terörünün önemli etkisi vardır.

Diğer taraftan, bugüncü cari uygulmada hiç bir müfettiş vermiş olduğu raporun sorumluluğunu taşımamaktadır. Hiçbir delile dayanmayan raporlara binaen mağdur edilen kişiler ne yazıkki ilgili müfettişler hakkında hiçbir şey yapamamaktadır.

Bu bağlamda yapılacak düzenlemelerde, teftişlerin özerk bir yapıya kavuşturulması hususunun yanında müfettişlerin de verdikleri raporlardan sorumlu tutulması uygulamasının gözönüne alınması gerekmektedir.
Av. Celal Taşkıran

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber