Askerliğini Tehir Etmek İsteyenler Ne Yapmalı?

1111 sayılı Askerlik Kanununda yapılan değişiklik 28/11/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre, dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar iki yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar askere sevk işlemlerini erteleyebilecektir. Ertelemenin olabilmesi için kişinin istekte bulunması gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN KANUNİ DÜZENLEME

1111 sayılı Askerlik Kanundaki değişiklik, 28/11/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili madde şu şekildedir:

"Dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından yahut bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar tehir edilebilir. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere sevk tehiri hakkı tanınabilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir."

BU DÜZENLEME NE ANLAMA GELİYOR? KİMLERİ KAPSIYOR?

1- Düzenleme, Dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar ile yüksek lisans eğitimini tamamlayanları kapsamaktadır.

2- Düzenlemeden faydalanmak için talep de bulunmak gerekmektedir. Talep de bulunmayanlar, eski hükümler gereğince 1 yıl sonra askere alınacaktır.

3- Kanun, yayımı tarihinde yani 28/11/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun metninde, düzenlemeden faydalanmak için ne kadar sürede başvuru yapılması gerektiği belirtilmemiştir. Bu nedenle, kanuni düzenlemenin, bu haliyle, 2007 yılı mezunlarını da kapsayacağı açıktır.

4- 2006 yılı mezunu olup, şuan bakaya kalan veya aldığı rapor sonucunda hakkında açılan davadan beraat eden veya askere sevk tarihi yaklaşan mezunların da bu düzenlemeden faydalanması gerektiğini düşünüyoruz.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ESASLARI BİR AN ÖNCE YAYIMLAMALIDIR

Bu hususlara ilişkin düzenleme yapma yetkisi Kanun metninin son cümlesine göre Millî Savunma Bakanlığına aittir. Milli Savunma Bakanlığının usul ve esasları bir an önce yayımlaması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber