İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yerli kripto para borsasının sahibi yurt dışına kaçtı

Önceki akşam bakım çalışmasını neden göstererek sitesini yatırımcılara kapatan Thodex'e ulaşılamıyor. Yatırımcılar sosyal medyadan tepkilerini dile getiriyor. Firmadan yapılan açıklamada ilk olarak 6 saat süreceği belirtilen bakım çalışmasının son yapılan devir işlemi açıklaması ile 4-5 gün daha süreceği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2021 08:19, Son Güncelleme : 22 Nisan 2021 10:13

Kripto paraların alım-satım hizmetini veren şirket dün alım satımını durdurma kararı almıştı. Dün ise uluslararası bir şirketin yatırım yapacağı için 4-5 gün işlemlerin askıya alındığını ileri süren bir açıklama yapmıştı. Thodex kullanıcıları sosyal medyada şikayetlerini dile getirdi. Mağdurların çoğalmasıyla akıllara 'Çiftlik Bank' olayı geldi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Thodex piyasasındaki depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sosyal medyadaki tepki arttıkça, kurban olan kripto para yatırıcıları Thodex'in battığını düşünüyor. Kripto para piyasalarında yaşanan keskin düşüşün ardından ticarette sorun yaşayan borsadan önemli bir duyuru geldi. Borsaya gelen ortaklık tekliflerinin kabul edildiğini söyleyen Thodex, şirkette devir süreci yaşanacağını açıkladı.

Dogecoin'in yükselişi ile yatırımcıların alım satım ve para çekme işlemlerinde zorluk yaşadığını belirten şirket, tüm işlemlerini durdurdu. Konuyla ilgili ilk suç duyurusunda bulunan Avukat Oğuz Evren Kılıç, Thodex CEO'su Faruk Fatih Özer için yurt dışına gittiğini iddia etti. Bunun polis tarafından tespit edildiğini belirtti. Kılıç, tarih ve saati de paylaştı. 20 Nisan 2021 saat 17:57'de Thodex CEO'su Faruk Fatih Özer'in İstanbul Havalimanı'ndan ayrıldığını iddia eden Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak şirket yetkilileri ve şirket banka hesaplarının ihtiyati olarak haczedilmesini ve ülke dışına çıkış yasağı koymak istediklerini söyledi.

Son günlerde kripto varlıkları Türkiye'deki yatırımı artırdı. Yatırımların artmasıyla birlikte birçok firma kripto para alım satım işlemlerine aracılık etmeye başladı. Bu aracı kurumlardan Thodex kullanıcıları şikayetlerini sosyal medyada dile getirdi. Olay, 'Çiftlik Bank' skandalını akıllara getirdi.

Menkul Kıymetler Borsası dediğimiz şey, dar ve teknik anlamda özel bir kanunla kurulan, bir veya birden fazla üst kurulun kontrolünde yapılan yapılardır. Kripto para birimleri ile ilgili olarak "borsa" adı altında faaliyet gösteren şirketler, ne bir kanunla kurulur ne de bir denetim kurulunun denetimi altındadır. Bu anlamda kendilerine "borsa" diyen bu şirketler hukuken "borsa" olarak nitelendirilemez. Bu şirketler en fazla kripto para alım satımına aracı olarak düşünülebilir ve kripto para ticareti yasak bir faaliyet olmadığı için bu şirketlerin faaliyetleri de yasak değildir. Ancak yasaklanmayan bu faaliyet kesinlikle yasal da değildir. Zira hukuki açıklar söz konusudur. Hak arama noktasında da takipsizlikle sonuçlanacak bir süreç var. Para yatırıldığını ispat etmek, kanıtlamak oldukça zor. Sitedeki ekran görüntüleri ve e-belgeler ne yazık ki yeterli delil sayılamıyor.

Thodex, Dogecoin'deki artışla da gündemdeydi. Yüksek fiyat dalgalanması yaşayan kullanıcılar ticaret yapmak istedi. Ancak Thodex işlemlere izin vermedi. Dün bir kişinin polis eşliğinde ofise gittiği ve ofisin boş olduğu iddia edildi. Kripto para borsası asla tutarlı ve güvenilir bir zemine sahip değil. Zira ilginin oldukça yoğunlaştığı, dolandırıcılığın giderek arttığı bu dönemde kripto paralar yasal bir zemine oturtulmadan uzak durulmasında fayda var.

Kripto paralar son derece popüler bir hal aldı. Bunu fırsat bilenler yurtdışı menşeili alt coin siteleri kurmaya ve vatandaşları dolandırmaya başladılar. Zira kripto para borsasına doğrudan giremiyorsunuz. Girebilmek için aracı şirketlere ihtiyaç var. Bitcoin popüler olunca herkes diğer alt coinlere yatırım yapıp geç kalmamak ve daha fazla kazanma gayesini taşıdı. Ancak sonuç hüsranla neticelendi. Zira bu tip siteler bir gece kapanıp sırra kadem basabiliyor ve yetkili bulma şansınız söz konusu olmuyor.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye'de kripto paralarla alışveriş yapılmasının yasaklanması, Bitcoin başta olmak üzere dünyada kripto paraların değer kaybetmesine neden olmuştu. Kripto paraların kontrolü son derece zordur. Zira blockchain zinciri içerisinde akış takip edilebilmekte, ancak devlet müdahalesi gerçekleşememektedir. Cüzdanların çalınabilmesi ya da sahiplerinin izni dışında usulsüz kullanılabilmesi durumu mevcuttur. TCMB'nin Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik'i, 30 Nisan'da yürürlüğe girecek. Bundaki sonraki süreç gerçekten merak konusu.

Durumun hukuki boyutunda savcılığa başvurmak gerekiyor. Yatırımcıların izleyebileceği ikinci yol, varlıklarının miktarına dayanmaktadır. Tüketici hakem heyeti veya Tüketici mahkemesine başvuruda bulunmak son derece önemlidir. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber