Bakan Şahin'den Yargıtay'a yanıt: Biz onlardan daha hassasız

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması çalışmalarına hakkında ?Laiklik ilkesinin zayıflatılması kabul edilemez" diyen Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin'e yanıt geldi. Şahin, Hükümet'in söz konusu anayasa değişikliği konusundaki çalışmalarının cumhuriyetin temel niteliklerini zedelememeye özen göstererek yürütüldüğünü belirterek, "Cumhuriyet ve onun temel nitelikleri konusunda ne kadar hassassalar biz sorumlu mevkide olarak onlardan çok daha hassasız" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin'in, ?Laiklik ilkesinin zayıflatılması kabul edilemez? açıklaması hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Şahin, gerek hükümetin gerek parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin amacının Türkiye'de rejimi ve temel ilkelerinden olan laikliği zayıflatmak olmadığını belirtti. ?Hepimizin en önemli görevi, rejimimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz ve laikliği nasıl güçlendirebiliriz? diyen Şahin, vatandaşın ?sorunum? dediği hiçbir probleme yöneticilerin sessiz kalamayacağını ifade etti. Şahin, ?Ancak bunu yaparken, anayasal çerçevede hareket edecektir. Cumhuriyetin temel niteliklerini zedelememeye özen gösterecektir. Parlamentoda iki siyasi partiye mensup arkadaşlarımız tarafından hazırlanan anayasa değişikliği de bu hassasiyet göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Dolayısıyla bu konuda çaba sarf eden değerli arkadaşlarımız, Cumhuriyet ve onun temel nitelikleri konusunda ne kadar hassassalar biz sorumlu mevkide olarak onlardan çok daha hassasız? diye konuştu.

Şahin, söz konusu düzenleme nedeniyle yaşam tarzlarının etkileneceğini düşünen vatandaşların tepkilerini de anlamak ve onları değerlendirmenin de kendi görevleri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

?Tabi ki onları da anlayışla karşılıyoruz. Ancak hiçbiri endişe etmesinler ki, hükümet olarak, parlamentoda bulunan iktidar partisi olarak ve bu teklife imza koymuş milletvekilleri olarak hedefimiz, halkımızın, sorunu olan halkımızın, bu sorunlarını anayasal çerçevede çözmekte, onların rejimlerin temel ilkelerine bağlılıklarını daha da güçlendirmektir.

Sorun yaşayan bir vatandaşımız, bu sorununun çözümünü beklerken bunun karşısına, eğer siz ?şu ilke nedeniyle bunu çözemiyoruz' derseniz, vatandaşlarımızın cumhuriyetin temel ilkelerine bakış açısı istediğimiz kadar olumlu olmayabilir. Bizim görevimiz bütün vatandaşlarımızın cumhuriyetin temel ilkelerine bakışının olumlu hale gelmesini sağlamaktır. O bakımdan bunu yaparken hissiyatımla ifade ediyorum ki, kuşkusuz ki laiklik ilkesi, bizim toplumsal birlik ve bütünlüğümüzün en önemli teminatlarından biridir. Onu hassasiyetle korumalıyız.?

-?KİŞİLER LAİK OLMAZ?-

Laiklik ilkesinin toplumsal birlik ve beraberliğin en önemli teminatı olduğunu ancak laikliği dar kalıplar arasına hapsetmemek ve çağdaş anlamda yorumlanması gerektiğini kaydeden Şahin, "Çünkü laiklik devletin bir karakteridir. kişiler, laik olmazlar, bir inanca sahip olurlar ya da bu inancı taşımayabilirler. Ama bu insanlar devletin laiklik karakterine sahip olmasına inanırlar? dedi. Şahin, hükümet, parlamentodaki gruplar ve milletvekilleri olarak söz konusu anayasa değişikliğini gerçekleştirerek, Vatandaşlarımızın bu konuda rejime ve onun temel ilkelerine olan bağlılıklarının, tam anlamıyla gerçekleşmesi amacını yakalamak istediklerini söyledi. Şahin, ?Kimse endişe etmesin. Onlar ne kadar hassassa bu konularda biz onlardan çok daha hassasız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber