TSE'ye personel alımında torpil skandalı

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSE yöneticileri, eş, dost ve yakınlarını usulsüz olarak kurumda işe almış

Türk Standartları Enstitüsü`nde son haftalarda ortaya çıkan skandallar büyüyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan bir raporda, Hilton Oteli`nde kalıp faturalarını TSE`ye ödeten ve kullandığı 122 milyarlık makam aracıyla gündeme gelen Başkan Kenan Malatyalı ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri, eş, dost ve yakınlarını usulsüz olarak TSE`de işe almakla suçlandı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu`nun TSE`de yapılan usulsüzlüklerle ilgili raporunda yer alan iddiaları araştırmak üzere TSE`de inceleme başlattı. Başbakanlık Baş Müfettişi Selahaddin Ergönenç tarafından yapılan inceleme sonucu geçen ay hazırlanan raporda, TSE`deki atamaların ``telkin ve tavsiye ile yalnızca belli kişi ve grupların ya da siyasi etkisi altında gerçekleştirildiği, kurumun sınav komisyonunun işlevinin sadece formaliteleri tamamlamak`` olduğu belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`nın da 25 Ağustos 2004 tarihinde sonucunu onayladığı raporda, TSE yönetimine işe almalarla ilgili ağır suçlamalar yöneltildi.

TSE`ye 1998 ile 2003 yılları arasında 5 bin 272 iş başvurusunun yapıldığı, bunlardan 28`inin doktora, 280`inin lise ve dengi, 71`inin ortaokul, 51`inin ilkokul öğrenim düzeyine sahip olduğu bildirilen raporda, ``57`sinin de okuma yazma bilen ya da bilmeyenler olduğu görülmektedir. Bu atamalarda siyasi etki olduğu yolunda haberler basın organlarında çıkmıştır`` denildi.

SANAYİ BAKANI`NDAN TORPİL İDDİASI

Raporda, bu başvurularla 2003 yılında 81 kişinin atamasının yapıldığı belirtilirken, işe almalarda Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun`un referansının esas alındığı ileri sürüldü. Raporda şöyle denildi: ``Ancak önceki yıllarda da birçok atamalar yapılmasına rağmen 2003 yılında yapılan atamalarda izlenen yol çeşitli siyasi parti üyesi yada milletvekili ya da oda, birlik gibi kişilerden Sanayi Bakanı`na yapılan teklifleri Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Delikurt`a havale edilmiş ve o kişi tarafından TSE Başkanı`na iletilmesinin ardından Başkan tarafından `gereği` şeklindeki talimatları doğrultusunda Genel Sekreterliğe, oradan personele ve personelden imtihan komisyonuna dönüşü sağlanmıştır. İmtihan komisyonunun yapmış olduğu mülakat sonucu yönetim kurulunca atamalar yapılarak işe başlatılmıştır.``

YÖNETİM KURULU ÜYESİNİ TELAŞI YAKALATTI

Raporda, TSE`nin statüsü gereği en kolay eleman alımı yapılabilen bir kurum olduğu vurgulanırken, bazılarının bundan yararlandığı, bilgi, görgü ve yetenekleriyle değil telkin ve tavsiyelerle işe başladığı anlatıldı. Atamaların yine de yönetmeliğe uygun bir görünüme büründürülmeye çalışıldığı belirtilen raporda, ``Ancak işlemlerin çabuk yerine getirilme telaşı nedeniyle doğal olarak bazı usul hataları yapılmıştır. Hatta o kadar ileri gidilmiştir ki Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Delikurt hem evrakların havale edildiği, hem referans olarak verildiği, hem de atamalarda Yönetim Kurulu Üyesi olarak karşımıza çıkmaktadır`` denildi. Raporda, bu durumun Delikurt`a sorulduğu ve ``kendisini referans gösterenlerin çoğunu tanımadığı, çevresinin geniş olması nedeniyle isminin verildiği`` yönünde bir görüş bildirdiği kaydedildi.

DELİKURT`UN ``ÇEVRESİ GENİŞ``MİŞ

Raporda, bu durumun Delikurt`a sorulduğu ve ``kendisini referans gösterenlerin çoğunu tanımadığı, çevresinin geniş olması nedeniyle isminin verildiği`` yönünde bir görüş bildirdiği kaydedildi. Raporda ayrıca, Yönetim Kurulu Üyesi N. Atıl Akkan`ın da iki kızını işe aldırdığı bildirilirken, olay şöyle anlatıldı:

İKİ KIZINI DA İŞE ALMIŞ

``Atama sürati o kadar hızlanmıştır ki Yönetim Kurulu Üyesi N.Atıl Akkan iki kızını kuruma tayin ettirmiş ve bilahare ikametgahları olan İzmir`e nakil yapılmıştır. Yani N.Atıl Akkan ham referans sahibi hem de atamaya yetkili Yönetim Kurulu Üyesi olduğu görülmektedir. Diğer yandan Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurum Başkanı Kenan Malatyalı referanslı kişiler için `gereği` şeklinde talimatıyla alt kademe yöneticilerin iradesiyle Yönetim Kurulu`nun iradesini baskı altında tutarak ehil olup olmadıkları doğru dürüst test edilmeden yalnızca referanslı kişilerin istihdam edilmeleri sağlanmıştır.``

TSE`nin keyfi tutum ve davranışlarıyla Hükümet tarafından izlenen personel politikasına aykırı tutum içine girdiği belirtilen raporda, telkin ve tavsiyelerle atama yapıldığı vurgulandı.

RAPOR CUMHURİYET SAVCILIĞI`NA GÖNDERİLDİ

Bu tespitlerin yapıldığı raporun, TSE Başkanı Kenan Malatyalı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Delikurt ile N.Atıl Akkan hakkında gerekli işlemin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na gönderildiği bildirildi. Raporda, Malatyalı, Delikurt ve Akkan`ın yaptıkları usulsüzlükler çerçevesinde görevlerinde kalıp kalmayacaklarına TSE Genel Kurulu`nda karar verilmesi, Enstitü`deki disiplin soruşturmasının da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nca yapılması istendi. Başbakan Erdoğan da rapora olur vererek söz konusu istemleri uygun buldu.

Ancak, Malatyalı, Delikurt ve Akkan`ın görevden alınmasına yönelik olarak, Genel Kurul`un toplanması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nca çağrı yapılmasına gerek duyuluyor. Sanayi Bakanlığı ise bu konudaki sessizliğini bozmadı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber