Kaza yapanlar polisi beklemeden kendileri tutanak hazırlayabilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 23:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- UYGULAMA 1 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

- SİGORTA ACENTESİ KOORDİNATÖRÜ VELİ ŞAHİ:

- "SÜRÜCÜLER, TESPİT TUTANAKLARINI SİGORTA ACENTELERİNDEN ALABİLECEK"

(FOTOĞRAFLI)

ALPARSLAN DEMİRBAŞ

KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurlu Üyesi Veli Şahin, trafik kazalarında kaza tespit tutanağı ile ilgili yeni uygulamalara ilişkin bilgiler verdi.

HDI Sigorta ve AVİVA Sigorta Kırşehir Acentesi Genel Koordinatörü Veli Şahin, İçişleri Bakanlığınca trafik sorununa çözüm için bir dizi önlemlerin alındığını ve bunların en başında maddi hasarlı trafik kazalarında tespit ve değerlendirme işlemlerinin sigorta şirketleri tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Şahin, maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışanların, polisi beklemeden tutanakları kendileri düzenleyerek, kaza yerinden ayrılabileceklerini belirterek, "Uygulama, 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle başlayacak. Amaç, ufak tefek kazalarda polis bekleme yüzünden meydana gelen trafik sıkışıklığını rahatlatmak" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2006 sonu itibariyle Türkiye'de meydana gelen toplam 664 bin 540 kazanın, 585 bin 344 adedi maddi hasarlı kazalardan oluştuğunu kaydeden Şahin, polis bekleme alışkanlığı yüzünden trafik sıkışıklığına yol açıldığına dikkat çekerek," Polis bekleme alışkanlığımız diyorum çünkü, mevcut trafik kanununa göre, yaralanmalı yada ölümlü kaza olmadığı sürece, kazaya karışan tarafların aralarında anlaşması halinde zabıt tutulması için polis beklemeye gerek bulunmamaktadır. 1 Nisan 2008 tarihinde başlayacak yeni sistem de, kanunun bu maddesine istinaden uygulanacak" dedi.

Araç sahiplerine Trafik Kazası Tespit Tutanağı'nın sigorta şirketleri tarafından temin edileceğini vurgulayan Şahin, "Sigorta şirketleri, hazırladıkları tutanakları trafik sigortası ile birlikte tüm araç sahiplerine dağıtacaklar. Trafik sigortası zorunlu olduğundan ve trafikteki tüm araçların yaptırması gerektiğinden, araçların hepsinde sigorta şirketleri tarafından verilen Kaza Tespit Tutanağı bulunmuş olacak" dedi.

Sigorta şirketlerinin elinde 'kaza kroki kitapçıkları' olacağını ve bu kitapçıklarda hangi çeşit kazada sorumluluğun kimde ve kusur oranı tarzında yaklaşık 39 çeşit kaza profilinin yer alacağını belirten Şahin, bu kitapların Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak çalışması sonucu oluşturulacağını ve sigorta şirketlerine dağıtılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber