Maliye'de 'tek çatı' bitmeyince vergi takvimi askıda kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin daha etkin bir denetim için kurulları birleştirmeye yönelik çalışması devam ederken, ilgili kurulların denetim programını henüz belirleyememesiyle 2008 yılına ilişkin vergi incelemeleri de zora girdi.

Maliye Teftiş Kurulu, Gelirler Kontrolörleri ve Hesap Uzmanları Kurulu'nun geçen ay yapması gereken genel denetim planı değerlendirme toplantısı yapılamadı. Edinilen bilgiye göre şubat ayı sonunda denetim programını açıklayan kurullar, tek çatı çalışması uzadığı için yıl sonuna kadar inceleyecekleri sektörleri belirleyemedi. Daha önce 2008 yılında bankacılık, inşaat, akaryakıt dağıtım şirketleri ve turizm sektörünü inceleme kapsamına almayı planlayan Maliye yönetimi ise hangi sektörlerin inceleneceğine ilişkin bir eylem planı oluşturamadı. Bir yıllık denetim programına ilişkin her kurul kendi programını belirleyerek şubat sonunda eylem planı olarak açıklıyor. Nisan ve mayıs aylarında ise turneye çıkıyor. Turne boyunca belirlenen sektörlere yönelik vergi incelemesi yapılıyor. Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörlerinin 'Vergi Denetim Kurulu' adı altında birleştirilmesine ilişkin yasa taslağı Başbakanlığa da gönderildi. Yeni düzenlemeye karşı çıkan Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ise birleşme kararı alarak, Maliye Bakanı'na bağlı 'Ulusal Mali Ajan' işlevini görecek yeni bir denetim birimi kurulmasını istiyor. Ancak Başbakanlık'ta yürütülen çalışmalarda bu teklife sıcak bakılmadığı kaydediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da yeniden yapılandırılmasını öngören düzenlemede Başkanlık'ta 1 başkan ve 3 başkan yardımcısının görev yapması ve yeni genel müdürlükler oluşturulması planlanıyor. Başkanlık'taki genel müdürlük sayısının 5 ile 8 arasında olması bekleniyor.

Hükümetin daha etkin bir denetim için kurulları birleştirmeye yönelik çalışması maliye müfettişleri ile hesap uzmanlarının tepkisini çekiyor. Ancak yapılan çalışma, kurul üyelerini birleşme sonrasında maddi açıdan kazançlı hale getiriyor. Buna göre vergi incelemesi yapan kurul üyelerinin aylık 3 bin Yeni Türk Lirası olan maaşları, Sayıştay denetim personeli ile aynı seviyeye çıkacak. 300 gelirler kontrolörü, 300 hesap uzmanı ve 100 maliye müfettişinden oluşan vergi inceleme personelinin maaşı yaklaşık bin 500 YTL'lik artışla 4 bin 500 yeni lirayı bulacak.

Ercan Baysal, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber