Ana muhalefet liderinden 24 saatte tek ses çıkmadı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Mart 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EXPO 2015 için yapılan toplantıya Fener Rum Partiği Bartholomeos, Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı direktörü Faruk Şen ve Deniz Baykal katıldı.

Baykal, AKP'ye açılan kapatma davası konusunda konuşmamayı tercih eden neredeyse tek isimdi. Baykal'ın değerlendirmesi pazartesiye kaldı

Sepetçiler Kasrı'nda Avrupa İnisiyatifince düzenlenen 'EXPO 2015 için Dayanışma Toplantısı'na katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, toplantının öncesi ve sonrasında 'AKP hakkındaki kapatma davasına' ilişkin soruları cevapsız bıraktı. Baykal, toplantı sırasında gazetecilerin bu konuya ilişkin sorularını 'EXPO 2015 konusunun dışına çıkılmaması gerektiğini' belirterek, kabul etmedi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Baykal'ın yarın açıklama yapacağını söyledi. CHP lideri önceki gün açılan dava hakkında hiç konuşmadı.

Kapatma davasına ilişkin gelişmeleri sessizce izleyen Deniz Baykal yerine Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek açıklama yaptı. Özyürek, önceki gün siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını, ancak yürürlükteki yasalara göre, bir parti suç işlemişse, Cumhuriyet Başsavcısı'nın da görevini yapmak durumunda olduğunu vurguladı. Özyürek, "Başsavcı, açık bir şekilde AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla bu davayı açmaktadır" dedi.

AKP'nin, çok sayıda laiklik ilkesini yok sayma veya kendi anlayışına göre yorumlayıp uygulama davranışı olduğunu savunan Mustafa Özyürek şöyle konuşmuştu: "Biz milletvekili olarak, Anayasa'ya bağlı kalacağımıza yemin ettik, Anayasa'nın laiklik ilkesine bağlı kalacağımıza da yemin ettik. Onun için iktidar partisinin, bu duruma düşmesi büyük talihsizliktir. Umarım, bu davayı dikkate alarak, Anayasa'nın temel ilkelerine, başta laiklik olmak üzere bağlılığını veya Anayasa'nın bu ilkelerine karşı çıkma tavırlarını tekrar gözden geçirir. Rejimi, Anayasa'yı zorluyorlar onun için de bu tip yaptırımlarla karşı karşıya geliyorlar. Rejimi zorlamamak lazım, Anayasa'nın temel ilkelerine bağlı kalmak lazım. Anayasal sistem AKP'yi iktidara getirmiştir. Sistemde temel ilkeleri, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilkeleri zorlarsanız, ciddi sorunlar yaratır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber