YÖK Başkanı'na yüzde 200 maaş haberi abartı çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mart 2008 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın maaşının 15 bin YTL'ye yükseltildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Artışla ilgili teklifi kendilerinin hazırladığını belirten Çelik, "Bu ücret 6 bin 600 YTL'dir. Zaten YÖK Kanunu'nda, 'en yüksek devlet memuru maaşının iki katından fazla olamaz' ifadesi var. 6 bin ile 15 bin arasındaki mesafe ne kadar uzaksa, bu haberin doğruluk derecesi de o kadar uzaktır." Çelik, üstelik hazırladıkları kararnamenin de henüz Bakanlar Kurulu'ndan çıkmadığını vurguladı. Alınan bilgilere göre, yalanlanan haberin altında hesaplama hatası var. Kararname onaylanırsa YÖK Başkanı'nın maaşı yüzde 26'lık artışla 6 bin 609 YTL olacak. YÖK Yürütme Kurulu üyelerinin aylıkları da 5 bin 562 YTL'ye çıkacak. Bünyesinde tıp fakültesi ve döner sermaye bulunan bir rektörünün eline ise 10 bin YTL'nin üzerinde para geçiyor.

Maaşları diğer üst kurul üyelerinin yarısı kadar olan YÖK'te üyelerin Yürütme Kurulu'nda görev almak istememeleri de dikkate alınarak YÖK başkanı ile Yürütme ve Denetleme Kurulu üyelerinin maaşlarına zam istendi. Uzun yıllar maaş ayarlaması yapılmayan YÖK'ün isteği, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Maliye Bakanlığı'na iletildi. Maliye, YÖK'ün teklifini olumlu bulurken, karar Başbakanlık'a gönderildi. YÖK yürütme ve Denetleme Kurulu üyelerinin maaşlarını Bakanlar Kurulu belirlediği için karar bakanların imzasına açıldı. Teklif Bakanlar Kurulu'ndan geçerse YÖK başkanının 5 bin 239 YTL olan maaşı yüzde 26'lık artışla 6 bin 609 YTL 49 kuruş olacak. YÖK Yürütme Kurulu üyelerinin mevcut 4 bin 618 YTL olan maaşları da 5 bin 562 YTL'ye çıkacak. Denetleme Kurulu üyelerinin maaşları 3 bin 997 YTL'den 5 bin 65 YTL'ye yükselecek.

21 YÖK üyesinden sadece, başka hiçbir yerden ücret alamayan ve tam zamanlı olarak YÖK'te çalışan Yürütme Kurulu üyeleri bu maaşı alabilecek. Erdoğan Teziç'in YÖK başkanlığı döneminde maaşları düşük olduğu için YÖK üyelerinden aday çıkmaması sebebiyle Yürütme Kurulu oluşturulamamıştı. Yürütme Kurulu üyesi dışındaki diğer YÖK üyeleri ise sadece YÖK Genel Kurulu'na katıldıkları takdirde toplantı başına 'huzur hakkı' alıyor. Genellikle her ay toplanan, ancak şubatta iki, mart ayında ise 3 kez bir araya gelen YÖK Genel Kurulu'na yılda 12'den fazla huzur hakkı ödenmiyor. Halen uygulanan huzur hakkı ücreti ise 198 YTL. İbrahim Asalıoğlu, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber