Polisin, izinsiz üst araması hizmet kusuru

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, bir avukatın üzerini arayan polisin hizmet kusuru işlediği gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edildi. Bakanlık, 2.5 milyar liralık tazminatı yasal faiziyle ödeyecek.

Avukat Kemal Vuraldoğan, 1 Mayıs 2003'te adliyeden çıkıp bürosuna giderken, kimliğini gösterip mesleğini belirtmesine rağmen üzerini arayan polisler nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 2.5 milyarlık manevi tazminat davasını kazandı.

SAVUNMA KABUL EDİLMEDİ

Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi, 11 Haziran'da aldığı kararın gerekçesini açıkladı. Hakim Vehbi Kozik, gerekçeli kararda, kamu idarelerinin yürütmekte yükümlü bulundukları kamu hizmetlerini gereği gibi yerine getirmekle, bu hizmetin işleyişini sürekli kontrol etmek ve bu sırada gerekli önlemleri almakla yükümlü olduğu anımsattı. Kararda, 'Dolayısıyla hizmet kusuru nedeniyle bir

zarar verilmiş olması halinde belirtildiği üzere idarenin meydana gelen zararları tazmin sorumluluğu bulunmaktadır' denildi.

Mahkeme, İçişleri Bakanlığı'nın, 'Avukatların üst araması yapılmasının Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Adli ve Önleme Aramaları yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uygun olduğu, Avukatlık Yasası'nın, avukatların üzerinin polis tarafından aranamayacağı hükmünü içeren 58'inci maddesinin sadece adli aramalar için geçerli olduğu' şeklindeki savunmasını ise kabul etmedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber