Anayasa Mahkemesi'nden gurbetçilere iyi haber

Haber Giriş : 15 Nisan 2008 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, gurbetçilerin hizmet borçlanmasından yararlanabilmesi için 2 yıl içinde başvurma koşulunu eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin, Ankara 8. ve 9. İdare Mahkemelerinin başvurusu üzerine yurt dışında çalışan yurttaşların hizmet borçlanmasına ilişkin 3201 sayılı yasanın ilgili maddesi hakkında aldığı kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımklandı.

Buna göre Yüksek Mahkeme, 3201 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarih olan 22 Mayıs 1985 tarihinden önce yurda dönmüş, ancak 2 yıl içinde hizmet borçlanması için başvurmamış gurbetçilerin, hizmet borçlanmasından yararlanmamasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna karar verdi.

3201 sayılı Yasa, yürürlüğe girmesinden önce yurt dışından dönmüş olanların, bu yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl içinde başvurmaları durumunda yurt dışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmelerini öngörüyordu. Aksi durumda bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında geçirdikleri hizmet sürelerinin sosyal güvenlik bakımından değerlendirilemeyeceği hükme bağlanıyordu.

Anayasa Mahkemesi daha önce Kartal İş Mahkemesi'nin başvurusu üzerine

borçlanmasında ?kesin dönüş şartıyla, yurda kesin dönüş tarihinden itibaren iki yıl içinde başvuru şartı gerekir' ibaresini iptal etmişti.

3201 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra yurda dönenler yurda döndükleri tarihe bakılmaksızın hizmet borçlanmasından yararlanabilmeye başlamışlardı.

Ankara 8. ve 9. İdare Mahkemeleri'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu yasanın gurbetçiler için hizmet borçlanmasında iki yıllık başvuru süresi öngören maddesini iptali ile yurt dışında çalışıp yurda dönmüş tüm yurttaşların bu olanaktan yararlanma hakkı doğdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber